Počet strojvedoucích klesl pod 10 tisíc, úspěšnost u zkoušek je 66 procent

Strojvedoucí, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářStrojvedoucí, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Na stanovišti strojvedoucích přibývá žen.

Strojvedoucích s platnou licencí ubývá. Ke konci loňského roku jich bylo 9 732, což je o 777 meziročně méně. Vyplývá to z aktuálně zveřejněné výroční zprávy Drážního úřadu. Celkový pokles nedokázal dorovnat ani loňský vyšší zájem o tuto práci.

V roce 2022 proběhlo 73 zkoušek k získání licence strojvedoucího s celkovým počtem 591 uchazečů. Úspěšnost u zkoušek je na první pokus 66 %. „I přesto, že zkoušky v roce 2022 úspěšně absolvovalo o 56 strojvedoucích více než v roce 2021, klesl meziročně celkový počet držitelů platných licencí,“ uvádí DÚ.

Pokles je podle úřadu způsoben mimo jiné tím, že od září 2021, kdy končila platnost prvním desetiletým licencím, o prodloužení nepožádali všichni jejich majitelé. Část licencí je tak pravděpodobně neaktivních a patří těm, kteří odešli do důchodu či změnili zaměstnání.

Mezi strojvedoucími ovšem roste počet žen. Zatímco ke konci roku 2021 evidoval Drážní úřad 66 žen s licencí, ke konci roku 2022 to bylo 79 žen. Novodobá historie žen na stanovištích strojvedoucích se začala psát na jaře 2010, kdy začala první žena po dlouhé době jezdit pro České dráhy. O dva roky později ohlásilo první ženu strojvedoucí ČD Cargo.

V minulosti přitom několik žen české vlaky řídilo. Na dráhu nastoupily v 50. letech minulého století v rámci tehdejší kampaně „zapojování žen do výroby“. Poslední z nich ale odešla do důchodu v polovině 90. let, přičemž vlaky přestala řídit už v 80. letech.

Zájemci o licenci strojvedoucího skládají teoretickou zkoušku na Drážním úřadě, která prověřuje jejich znalosti v písemné i ústní formě. Uchazeči musejí složit zkoušku nejpozději do jednoho roku od absolvování výcvikového kurzu v akreditovaném středisku a mají maximálně tři pokusy.

Povídání se strojvůdkyní Katarzynou Renatou Martečíkovou, která má oprávnění i pro vedení parních lokomotiv, přinesl deník Zdopravy.cz ve formě podcastu před Vánoci 2021.

 

Tagy Drážní úřad licence strojvedoucích strojvedoucí
140 komentářů