Po ČD Ghana. PESA vyrobila první motorovou jednotku pro Afriku

Nová jednotka pro Ghanu. Foto: Ghana Railway Development AuthorityNová jednotka pro Ghanu. Foto: Ghana Railway Development Authority

Jednotky budou jezdit na první trati s rozchodem 1435 mm v zemi.

Společnost PESA Bydgoszcz dokončila výrobu první motorové jednotky pro Ghanu. Ta vychází z jednotky 847, kterou jako první odebraly od polského výrobce České dráhy.

Celkem 12 jednotek kupuje státní organizace Ghana Railway Development Authority, kontrakt na nákup jednotek byl podepsán v roce 2022 na veletrhu Innotrans v Berlíně. Jednotky v Ghaně nasadí na novou železniční trať mezi městy Tema a Mpakadan, která je před dokončením. Spojuje jeden z hlavních přístavů v Ghaně s vnitrozemím. Jde o první trať v zemi s rozchodem 1435 mm. Trať je součástí plánů propojit postupně železnicí Ghanu s Burkinou Faso.

Dodávka těchto nových vlaků je milníkem v rozvoji železnice v Ghaně. Jde o důležitý krok k modernizaci celé země,“ řekl prezident Ghana Railway Development Authority Yaw Owusu.

Nové jednotky čeká nyní přesun do Hamburku a pak po lodi do Ghany. Vyjet by měly na tamější koleje v březnu. Druhá jednotka by měla být hotová v dubnu.

Jednotka je téměř identická s řadou 847, kterou PESA vyrábí pro České dráhy pod jejich obchodní značkou RegioFox. Liší se jen barvou a částečně také interiérem.

Tagy 847 DMU 160 Ghana Ghana Railway Development Authority Pesa Bydgoszcz
96 komentářů