Nová jednotka od Pesy nepřežila první den testů v Ghaně, narazila do nákladního auta na trati

Nová jednotka pro Ghanu. Foto: Ghana Railway Development AuthorityNová jednotka pro Ghanu. Foto: Ghana Railway Development Authority

PESA má do Ghany dodat 12 jednotek.

První den testování motorové jednotky pro Ghanu od polského výrobce PESA Bydgoszcz skončil velmi smolně. Jednotka, která je prakticky totožná s vozidly řady 847 RegioFox pro České dráhy, narazila do nákladního auta na trati. To uvízlo na kolejích mimo železniční přejezd.

O události informoval Rynek Kolejowy. Strojvedoucí podle serveru neměl šanci srážce zabránit, auto stálo těsně za obloukem. Podle předběžných informací nebyl nikdo zraněn, záběry z nehody ale ukazují značné poškození jednotky.

PESA do Ghany dodá celkem 12 jednotek pro státní organizací Ghana Railway Development Authority, kontrakt na nákup jednotek byl podepsán v roce 2022 na veletrhu Innotrans v Berlíně. Jednotky v Ghaně nasadí na novou železniční trať mezi městy Tema a Mpakadan. Spojuje jeden z hlavních přístavů v Ghaně s vnitrozemím. Jde o první trať v zemi s rozchodem 1 435 mm. Trať je součástí plánů propojit postupně železnicí Ghanu s Burkinou Faso.

Nové jednotky se do Ghany dostaly lodí. Jednotka je téměř identická s řadou 847, kterou PESA vyrábí pro České dráhy pod jejich obchodní značkou RegioFox. Liší se jen barvou a částečně také interiérem.

Tagy 847 Ghana Ghana Railway Development Authority Pesa Bydgoszcz
53 komentářů