RegioFox, kam se podíváš. PESA chystá velkou předávku více než třiceti jednotek pro České dráhy

Vyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESA

Letos mají České dráhy převzít až 59 jednotek.

Společnost PESA Bydgoszcz se připravuje na velkou předávku motorových jednotek řady 847 pro České dráhy. Dodávka prvních 33 jednotek nabrala zpoždění, během května by ale měly všechny nové jednotky s obchodním názvem ČD RegioFox dorazit.

Polský výrobce oznámil, že vyrobeno má již 35 jednotek a letos počítá s dodávkou 59 RegioFoxů. Třicet tři jednotek bylo první objednávkou, na kterou navázaly další. Výrobu narušila pandemie a nedostatek materiálu.

Dodávky budou zahájeny ihned po schválení vozidla. Předpokládáme, že to bude v polovině května tohoto roku,“ uvedla firma. České dráhy mají možnost podle smlouvy objednat až 160 vozidel, zatím objednaly 106.

Prvních 33 jednotek míří do provozu ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Pardubickém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Podle člena představenstva Jiřího Ješety platí již dříve oznámené nasazení do jednotlivých krajů (viz mapa pro první objednávky). „Může se drobně lišit přesné nasazení na konkrétní tratě. Například v Jihočeském kraji kvůli nedokončenému mostu v Červené budou zatím jezdit mezi Veselím a Českými Velenicemi,“ uvedl Ješeta. Přesný rozpis dodávek jednotek do dep dopravce s výrobcem dohodne na konci dubna. Pro řadu tratí to bude znamenat zásadní změnu v provozu a konec zejména jednotek 814 a motorových vozů 843.

Vyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAVyrobené jednoty 847 v Bydhošti. Foto: PESAMapa s nasazením RegioFoxů. Pramen: České dráhy
Tagy 847 České dráhy Pesa Bydgoszcz RegioFox
158 komentářů