Planá nad Lužnicí má nový most za 222 milionů

Nový most přes Lužnici v Plané nad Lužnicí. Pramen: Jihočeský krajNový most přes Lužnici v Plané nad Lužnicí. Pramen: Jihočeský kraj

Vedení plynu, kanalizace, vodovodu i silové kabely byly zabudovány pod říční dno.

Řidiči v Plané nad Lužnicí už nemusejí při cestě z jednoho břehu řeky na druhý využívat mostní provizorium, které sloužilo více než dva roky. Město se dnes dočkalo nového mostu, který překlenuje Lužnici i vedlejší mlýnský náhon (fakticky jde o soumostí). Jihočeský kraj za něj zaplatil 222 milionů korun včetně DPH.

Rozpětí oblouků je téměř 70 metrů. „Oproti standardu jsou také mnohem nižší. Celková konstrukce mostu je díky tomu pocitově subtilnější a nový most krásně zapadne do okolní krajiny,“ uvedl kraj v tiskové zprávě. Původní mosty (přes řeku a náhon) musely být kvůli špatnému technickému stavu zbourány.

Jihočeský hejtman Martin Kuba na místě poděkoval mimo jiné dělníkům, kteří se na stavbě podíleli. „Myslím, že jsme společností, která někdy zapomíná na to, že most na nás nikdy z žádné aplikace nevypadne, že za ním je lidská práce těch, kteří se tu pohybují v oranžových vestách, a to za každého počasí,“ řekl Kuba.

Vzhled konstrukce nového mostu není narušen inženýrskými sítěmi. Vedení plynu, kanalizace, vodovodu i silové kabely byly zabudovány pod říční dno, což kraj označuje za technologickou zajímavost. Nyní se bude pracovat na odstranění mostního provizoria.

Mostní provizorium v Plané nad Lužnicí. Pramen: Město Planá nad LužnicíNový most přes Lužnici v Plané nad Lužnicí. Pramen: Jihočeský krajNový most přes Lužnici v Plané nad Lužnicí. Pramen: Jihočeský krajNový most přes Lužnici v Plané nad Lužnicí. Pramen: Jihočeský kraj

Název stavby: Most ev. č. 1359-3 přes Lužnici a most ev. č. 1359-4 přes náhon v Plané nad Lužnicí
Cena stavby: 222 330 231 Kč včetně DPH
Zhotovitel stavby: Colas a Firesta-Fišer
Projektant stavby: PONTEX
Doba trvání stavby: Od 23. 6. 2021 do 15. 9. 2023

Tagy Jihočeský kraj most Planá nad Lužnicí
30 komentářů