PKP Intercity na nákupech. Shání dalších 46 lokomotiv, dodané mají být do dvou let

Lokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity. Foto: NewagLokomotiva Newag Griffin pro PKP Intercity. Foto: Newag

Nové lokomotivy budou pro vnitrostátní dopravu.

Polský státní dopravce PKP Intercity se rozhodl pro další velkou investici do nových lokomotiv. Dnes vypsal výběrové řízení na nákup 46 nových elektrických lokomotiv pro vnitrostátní spoje. Dodávka všech by měla být hotová do 26 měsíců od podpisu smlouvy, měly by tak začít jezdit ještě v roce 2025.

Dopravce soutěž na nová hnací vozidla oznámil v tiskové zprávě. Jde o součást velké strategie na modernizaci většiny vozidel do roku 2030. Nové lokomotivy budou na maximální rychlost 160 km/h, budou vybaveny bezpečnostním systémem ETCS Level 2.

„Investice do moderních lokomotiv jsou nezbytné k dosažení našeho cíle, kterým je rychlá, přesná a ekologická železnice. Čtyřicet šest nových vozidel výrazně posílí náš vozový park,“ řekl Jarosław Oniszczuk, člen představenstva PKP Intercity. „Nové lokomotivy umožní zahájení dalších spojů i do měst, která byla v minulosti přehlížena. Boj proti vyloučení dopravy je posláním, které budeme neustále sledovat,“ dodal.

V říjnu 2022 dopravce podepsal smlouvu se společností PESA Bydgoszcz na 16 nových dieselelektrických lokomotiv s maximální rychlostí 160 km/h v elektrické trakci a 120 km/h v dieselové trakci. Hrubá hodnota kontraktu je 554,6 milionu zlotých. V březnu 2023 byla uzavřena smlouva se společností NEWAG na nákup 20 elektrických lokomotiv Griffin. V červnu letošního roku PKP Intercity uplatnila opci a rozhodla se rozšířit nákup deseti vícesystémových elektrických lokomotiv o dalších 5 kusů.

Tagy pkp intercity
70 komentářů