Pilot Alaska Airlines mimo službu zkoušel kolegům během letu vypnout motor

Embraer E-175 v barvách Alaska Airlines (Horizon Air). Foto: Alaska AirlinesEmbraer E-175 v barvách Alaska Airlines (Horizon Air). Foto: Alaska Airlines

Americký úřad označil událost za vážný bezpečnostní problém.

Americký úřad civilního letectví (FAA) a policie řeší bezpečnostní incident, ke kterému došlo v neděli během letu společnosti Horizon Air 2059 ze Seattlu do San Francisca. V kokpitu letadla byl na takzvaném jump seatu (třetí místo mezi oběma piloty) pilot Alaska Airlines, který letěl se svými kolegy v době, kdy byl mimo službu. Během letu se oběma aktivním pilotům snažil zasahovat do ovládání letadla včetně pokusu o vypnutí motoru.

Let byl mimořádně odkloněn do Portlandu, pilot Alaska Airlines byl zatčen. O události informují americká média, například Seattle Times. Na palubě bylo 80 cestujících.

Komunikace pilotů s řízením letového provozu je nahrána i na veřejně dostupném záznamu Live ATC v čase 10:56. „Máme na palubě muže, který se pokusil vypnout motory. Nezdá se, že by ještě dělal nějaké problémy, je utlumený,“ řekl pilot na záznamu.

Šlo o letadlo Embraer E-175. V letectví je běžné, že piloti stejného zaměstnavatele létají i mimo službu v kokpitu se svými kolegy. Horizon Air patří do skupiny Alaska Airlines. Dopravce událost potvrdil. „Jsme vděční za profesionální zvládnutí situace ze strany posádky a oceňujeme klid a trpělivost našich cestujících,“ uvedl dopravce.

Letecký publicista Jon Ostrower na síti X citoval stanovisko amerického úřadu civilního letectví FAA. Podle vyjádření FAA se posádce podařilo muže zpacifikovat a dostat ho z kokpitu. Událost FAA označila za vážný bezpečnostní incident. Policie čtyřiatřicetiletého pilota zatkla a obvinila mimo jiné z pokusu o vraždu.

Tagy Alaska Airlines Horizon Air jumpseat
14 komentářů