Obrazem: Proměna železniční stanice Kladno. Vlaky již jezdí od nového nástupiště

Modernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: Ropid

Cestující musejí zatím využívat provizorní přechod.

Modernizace železniční stanice Kladno postoupila do další fáze. Vlaky od čtvrtka nově jezdí už jen po nových kolejích, cestující využívají nové nástupiště, které je zatím přístupné jen úrovňovým přechodem.

Rekonstrukce a modernizace úseku Kladno (včetně) – Kladno-Ostrovec (včetně) začala loni na podzim. Je součástí plánu na modernizaci tratě z centra Prahy do Kladna s odbočkou na letiště.

V rámci stavby na území Kladna dojde ke zdvoukolejnění úseku, elektrifikaci střídavou soustavou a modernizaci stanic a zastávek. Hotovo má být koncem roku 2024. Zakázku získalo sdružení Eurovia, Strabag Rail a Elektrizace železnic, vysoutěžená cena je 3,69 miliardy korun.

Zatím není jasné, co bude s výpravní budovou. Původně mělo dojít k její rekonstrukci. Během stavby se ale ukázalo, že je v horším stavu. „Správa železnic aktuálně posuzuje varianty rekonstrukce stávající budovy a výstavby nové s ohledem na využitelnost prostor, životnost budovy, investiční a provozní náklady a na zjištěné skutečnosti v průběhu výstavby,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Ve stanici Kladno vzniknou tři nová nástupiště, z toho dvě ostrovní. Vedle bude postaveno parkoviště P+R s kapacitou 270 míst. Zastávka Kladno město se posune blíže k centru a stane se z ní přestupní uzel na MHD. Fakticky půjde o novou zastávku, přístup bude z chodníků silničního nadjezdu po schodech, eskalátory a výtahy. Ve stanici Ostrovec vznikne nový podchod a dvě vnější nástupiště.

V rámci stavby také zanikne několik úrovňových přejezdů. Přejezd v ulici Petra Bezruče bude nahrazen silničním podjezdem, podobné to má být ve Wolkerově ulici. Zrušen a nahrazen podchodem bude rovněž přejezd v Havířské ulici. Další přejezdy projdou modernizací zabezpečovacího zařízení.

Přinášíme vám obrazovou fotoreportáž ze snímků Ropidu, který na facebookovém profilu Pražské integrované dopravy představil posun v celé modernizaci stanice Kladno. Snímky zveřejňujeme se souhlasem Ropidu, kompletní galerii najdete zde. Snímky jsou z listopadu, některé ještě z doby před otevřením nástupiště.

Modernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidModernizace železniční stanice Kladno, stav 11/2023. Foto: RopidŽelezniční stanice Kladno, stav 14.11. 2023. Foto: Tomáš Lysoněk
Tagy Kladno Správa železnic trať Kladno - Kladno-Ostrovec
45 komentářů