Obrazem: Konec po 35 letech. Ústí se definitivně rozloučilo s trolejbusy 15Tr

Rozlučka s trolejbusy Škoda 15Tr v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚLRozlučka s trolejbusy Škoda 15Tr v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚL

Po městě začaly jezdit nové trolejbusy 27Tr.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPMÚL) v neděli definitivně vyřadil s provozu trolejbusy Škoda 15 Tr. Cestující vozily 35 let.

„Tato výjimečná událost přilákala široké spektrum fanoušků, od nejmenších až po dospělé, a stala se nejen smuteční akcí pro příznivce MHD, ale i příležitostí k vytvoření nezapomenutelných fotografií a vzpomínek,“ uvedl DPMÚL v tiskové zprávě k celé akci.

Během neděle projely trolejbusy trasu z vozovny Všebořice na Mírovou, pokračovaly do Mojžíře, Pod Vyhlídku, Starých Předlic a Dobětic. Vracely se přes Severní Terasu zpět do vozovny.

Rozlučka s trolejbusy Škoda 15Tr v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚLRozlučka s trolejbusy Škoda 15Tr v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚLRozlučka s trolejbusy Škoda 15Tr v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚLRozlučka s trolejbusy Škoda 15Tr v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚLRozlučka s trolejbusy Škoda 15Tr v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚLRozlučka s trolejbusy Škoda 15Tr v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚLRozlučka s trolejbusy Škoda 15Tr v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚLRozlučka s trolejbusy Škoda 15Tr v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚLRozlučka s trolejbusy Škoda 15Tr v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚLTrolejbus Škoda 15Tr v Ústí nad Labem. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPoslední jízda trolejbusu Škoda 15Tr03/6 ev. č. 567. přes most Edvarda Beneše v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚL

Trolejbusy Škoda 15Tr jezdily v Ústí nad Labem od roku 1989, postupně město převzalo 66 nových trolejbusů. Další nakoupilo od jiných měst ojeté.

Místo vozidel 15Tr začaly po městě jezdit nové trolejbusy Škoda 27Tr. Ty se stanou v příštích letech jedním ze základů trolejbusové flotily ve městě: postupně jich Škoda Electric dodá do Ústí nad Labem 33 kusů. Kontrakt na nákup velkokapacitních trolejbusů uzavřel dopravní podnik se Škoda Group na podzim roku 2022, postupně využil i opce na nákup všech vozidel v rámcové smlouvě.

Data o trolejbusech Škoda 15Tr v Ústí nad Labem

První trolejbus Škoda 15Tr byl nasazen do provozu 10. ledna 1989
Dopravní podnik města Ústí nad Labem celkem provozoval 76 vozidel
7 trolejbusů koupil DPMÚL od Dopravního podniku města Hradce Králové
3 vozidla pocházela z Plzeňských dopravních podniků
trolejbusy v barvách DPMUL celkem ujely 88 237 997 kilometrů
většina vozidel ujela více než 1 000 000 kilometrů
rekordmanem ve flotile byl trolejbus s počtem 1 881 262 ujetých kilometrů

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem DPMÚL Škoda 15Tr
12 komentářů