V Ústí ukázali první nový trolejbus, nahradí vozidla 15Tr

První trolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: DPMÚLPrvní trolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: DPMÚL

Většinu nákladů zaplatí evropská dotace.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPMÚL) dnes poprvé představil nový trolejbus Škoda 27Tr. Ten se stane v příštích letech jedním ze základů trolejbusové flotily ve městě: postupně jich Škoda Electric dodá do Ústí nad Labem 33 kusů. Do provozu se má dostat v příštích týdnech.

Kontrakt na nákup velkokapacitních trolejbusů uzavřel dopravní podnik se Škoda Group na podzim roku 2022, postupně využil i opce na nákup všech vozidel v rámcové smlouvě.

„Dodávkou 33 velkokapacitních parciálních trolejbusů dojde k zásadní modernizaci vozidlového parku této trakce, a zároveň k ukončení provozu posledního trolejbusu 15Tr,“ řekla Simona Mohacsi, předsedkyně představenstva a výkonná ředitelka DPMÚL. Podle ní se novými trolejbusy zvýší komfort cestujících i řidičů.

Celková cena všech trolejbusů dosahuje částky přes 671 milionů Kč bez DPH. Dopravce získal dotaci na jejich pořízení z Integrovaného regionálního operačního programu v rámci programových rámců ITI Ústecko-chomutovské aglomerace ve výši téměř 571 milionů korun.

Trolejbusy Škoda 27Tr mají celovozovou automatickou klimatizaci, USB nabíječky a mnoho dalšího. Výhodou tohoto typu je možnost překonat neelektrifikované oblasti jízdy na trakční baterii. Pro snadnější nástup je trolejbus opatřen kneeling systémem. Samozřejmostí je pak klimatizace a přehledný informační systém. Ke zvýšení bezpečnosti v provozu slouží řidiči kamerový systém uvnitř i vně vozidla a funkce hlídání mrtvých úhlů. Vozidlo je třínápravové, má čtvery dveře a kapacitu 115 cestujících. Vzhledem ke členitosti terénu ve městě je pro Ústí nad Labem opatřeno dvěma hnacími nápravami.

První trolejbus Škoda 27 Tr pro Ústí nad Labem. Foto: DPMÚLTrolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda GroupTrolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda GroupTrolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda GroupTrolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda GroupTrolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda GroupTrolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda GroupTrolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda GroupTrolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda GroupTrolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda GroupTrolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda GroupTrolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda Group

 

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem DPMÚL Škoda 27 Tr Škoda Electric Škoda Group
31 komentářů