S novou flotilou trolejbusů změní Ústí nad Labem i číslování a trasy velké části linek

Trolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda GroupTrolejbus Škoda 27Tr pro Ústí nad Labem. Foto: Škoda Group

Město pro přečíslování využije velké dodávky 33 nových parciálních trolejbusů.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPmÚL) oznámil, že od 1. května mění číslování a trasy linek městské hromadné dopravy. Přečíslování a nově navržené linky nabídnou podle tiskové mluvčí podniku Jany Dvořákové delší trasy a lepší přímá spojení.

Naše nová linková koncepce vychází z aktuálních potřeb obyvatelstva. Díky této změně poskytneme našim cestujícím více místa na vybraných spojích nasazením trolejbusů místo autobusových spojů,“ popisuje mluvčí.

Poslední významné změny v ústecké MHD proběhly před 17 lety. Od té doby se podle DPmÚL generačně obměnila část města a vznikly nové výrobní zóny a obchodní centra. Linky se tak musí upravit, aby lépe vyhovovaly lidem dojíždějícím do práce, obchodů či škol.

Při úprku před revizory se v Ústí nad Labem těžce zranili dva cestující. Vyskočili z jedoucího trolejbusu

Město pro přečíslování využije velké dodávky 33 nových parciálních trolejbusů Škoda 27Tr od Škoda Group. Ty by měly nahradit staré trolejbusy, ale i část autobusových linek. Nákup vyšel na 812 milionů korun, trolejbusy jsou specifické tím, že mají dvě hnací nápravy, aby zvládly relativně kopcovitý terén města a okolí.

Díky částečně bateriovému pohonu jsou dodávané trolejbusy schopny přejet úseky bez trakčního trolejového vedení, což podle mluvčí posiluje ekologickou udržitelnost provozu.

Na začátku března dopravní podnik ukončil provoz trolejbusů Škoda 15Tr. Ty se staly od roku 1989 jedním ze základů městské hromadné dopravy v krajském městě. Dopravce se rozhodl ještě mimořádně uspořádat sérii rozlučkových jízd, do soboty 23. března budou dva poslední trolejbusy jezdit na vybraných linkách. Postupně město převzalo 66 nových trolejbusů, další nakoupilo od jiných měst ojeté.

Změny v nastupování

Přehled změn tras je na stránkách dopravního podniku. Už od letošního 1. ledna se sjednotila pravidla nastupování do autobusů a trolejbusů MHD. Všichni cestující tak musejí použít výhradně přední dveře, aby měl řidič lepší přehled o cestujících a mohl kontrolovat platnost jízdních dokladů. Pravidlo však kvůli plynulosti dopravy neplatí během dne v některých částech centra města.

Bydlíte ve špatné čtvrti, rušíme vám trolejbusy a nastoupíte jen předními dveřmi, rozhodlo Ústí

Povinnost nástupu předními dveřmi platí dlouhodobě v Ústí nad Labem v autobusech. Loni vyvolala velké reakce změna vedení linek MHD na Mojžíř, kam město zavedlo nově autobusovou linku namísto trolejbusové, aby museli cestující nastupovat jen předními dveřmi. Změnou měla pomoci v boji proti problémovým cestujícím a neplatičům jízdného.

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem parciální trolejbusy
28 komentářů