ÖBB objednaly u Stadleru prvních 41 jednotek KISS z problémového tendru

Stadler Kiss pro ÖBB. Foto: ÖBBStadler Kiss pro ÖBB. Foto: ÖBB

Nové vlaky v hodnotě zhruba 15 miliard budou vozit cestující ve Vídni, Dolním Rakousku a Burgenlandu.

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) a švýcarský výrobce Stadler začaly naplňovat velkou rámcovou smlouvu na dodávku dvoupodlažních jednotek KISS pro rakouské východní regiony. Dráhy aktuálně objednaly prvních 41 vlaků za 600 milionů eur (cca 15 mld. Kč). Nedávno uzavřená rámcová smlouva umožňuje objednat až 186 vlaků za tři miliardy eur (cca 75 mld. Kč). První vlaky by měly vyjet začátkem roku 2026.

První objednávka zahrnuje 20 šestivozových a 21 čtyřvozových jednotek. Nová dvoupatrová elektrická jednotka je navržena pro maximální rychlost 160 km/h; v šestivozové verzi nabízí 610 míst, ve čtyřvozové 380 míst. Rakouské dráhy je zahrnou pod svou obchodní značku příměstských a regionálních vlaků Cityjet.

„Pokračujeme v modernizaci našeho regionálního vozového parku ve Vídni, Dolním Rakousku a Burgenlandu. Od roku 2026 nabídneme našim cestujícím ještě větší kapacitu a komfort, čímž podpoříme přechod od individuální automobilové dopravy,“ uvedl generální ředitel ÖBB Andreas Matthä.

Cesta k nové akvizici ale byla trnitá a dlouhá. Rakouské spolkové dráhy tendr na nové regionální jednotky vypsaly už v roce 2019, loni v létě ale správní soud vítězství Stadleru zrušil. Jako hlavní důvod uvedl použití švýcarského elektronického podpisu. Následně dráhy oznámily, že vypíší nový tendr.

Jedna z největších zakázek v historii ÖBB ale nakonec ke Stadleru zamířila, když výrobce začátkem letošního roku uspěl u soudu vyšší instance. Dráhy po jeho verdiktu vyhlásily v únoru Stadler opět vítězem soutěže.

Tagy ÖBB Rakousko Stadler
13 komentářů