Rakouské dráhy odvolaly vítězství Stadleru, tendr na 186 jednotek vypíší znovu

Nová jednotka Stadler Kiss. Foto: Attila Vörös / Iho.huNová jednotka Stadler Kiss. Foto: Attila Vörös / Iho.hu

Krach výběrového řízení označují rakouská média za blamáž ÖBB, kvůli které se výrazně zpozdí nasazení vozidel.

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) zpečetily osud tendru na dodávku až 186 dvoupodlažních jednotek za stovky milionů eur pro Dolní Rakousko a Vídeň. Po nedávném verdiktu Spolkového správního soudu tendr zrušily a vypíší nový. Oznámila to společnost Stadler, která byla původně vyhlášena vítězem soutěže.

„Stadler rozhodnutí ÖBB velmi lituje. Nabídka byla rakouskými drahami vyhodnocena jako právně, komerčně i technicky nejlepší. Stadler vyčerpá všechny dostupné právní prostředky,“ oznámil švýcarský výrobce železničních vozidel.

Jako důvod zrušení vítězství Stadleru označil soud použití švýcarského elektronického podpisu, který podle soudu Evropská unie a Rakousko neuznává. K soudu věc pohnal konkurenční Alstom. Stadler verdikt už dříve označil za mylný. „Stadler již tento elektronický podpis, uznávaný příslušnými mezinárodními orgány, použil stokrát při účasti na nabídkových řízeních v EU. Bylo vybráno mnoho takto podepsaných nabídek, včetně nabídek pro rakouské železnice,“ uvedl.

Podle výrobce rakouský zákon o veřejných zakázkách vyžaduje kvalifikovaný elektronický podpis, což podpis používaný Stadlerem údajně splňuje. Stadler se hodlá odvolat proti rozhodnutí soudu i rozhodnutí ÖBB o vyloučení původně vyhlášeného vítěze.

Rakouské dráhy vyhlásily tendr v roce 2019, vyhlášení vítěze přišlo po dvou letech. Krach výběrového řízení označují rakouská média za blamáž ÖBB, kvůli které se výrazně zpozdí nasazení vozidel.

Tagy ÖBB Rakousko Stadler
45 komentářů