ÖBB a DB přidají spoje mezi Rakouskem a Německem, ICE bude jezdit až do Klagenfurtu

Spolupráce Deutsche Bahn a ÖBB. Foto: ÖBBSpolupráce Deutsche Bahn a ÖBB. Foto: ÖBB

Mezi novinkami pro příští rok je i nasazení nové generace railjetů na trasu z Mnichova přes Brenner do Itálie.

Rakouské spolkové dráhy ÖBB a německý dopravce Deutsche Bahn (DB) od nového jízdního řádu navýší počty spojů mezi oběma zeměmi. Expanze se týká jak nočních vlaků, tak i denních spojů.

Dopravci to uvedli na dnešní společné tiskové konferenci. Podle dat obou firem počet cestujících stoupl za posledních pět let o 40 %. „Chceme tuto poptávku podpořit rozšířením nabídky spojů i novými vlaky a vyšším komfortem pro cestující,“ řekla vedoucí marketingu a prodeje DB Fernverkehr Stefanie Berk. Rakouské dráhy plánují, že do roku 2030 zdvojnásobí počet cestujících v nočních vlacích Nightjet. I proto dopravce oficiálně potvrdil zavedení nových spojů z Berlína do Paříže a Bruselu.

Boom nočních vlaků pokračuje. Rakouské dráhy nově propojí Berlín s Bruselem a Paříží

Od změny jízdního řádu mají být nasazeny na noční linky mezi Německem a Rakouskem nové soupravy Nightjet. Jako první mají jezdit z Vídně do Hamburku a z Hamburku do Innsbrucku. Oba dopravci v seznamu nových spojení mezi oběma zeměmi neuvedli novou trasu pro Nightjet z Grazu do Berlína přes Brno a Prahu, která nahradí spojení Vídně a Berlína přes Ostravu.

V Česku se poprvé testuje kompletní souprava nočních vlaků NightJet

Se změnou jízdního řádu od prosince přibude další spojení ICE mezi Berlínem a Vídní přes Norimberk. Nově dojde také k prodloužení vlaků až do Hamburku. Novinkou bude přímý vlak z Berlína do Innsbrucku přes Frankfurt, Stuttgart a Mnichov. Mezi Mnichovem a Salcburkem má dojít k navýšení počtu spojů na hodinový interval u dálkové dopravy od 6 do 21 hodin, z Innsbrucku do Mnichova na dvouhodinový.

Součástí plánů je i větší nasazení nových vysokorychlostních jednotek ICE 4 na rakouské koleje. Nově se objeví až na jihu Rakouska v rámci linky Frankfurt – Salcburk – Klagenfurt. Na trasu z Mnichova přes Brenner do Itálie příští rok nasadí novou generaci railjetů.

Kupé nepatří do smetí. Rakušané představili nový Railjet s oddíly

 

Tagy Deutsche Bahn ÖBB
24 komentářů