Digitální ručník nebo kupé pro dva. DB představila budoucnost cestování v rychlovlacích ICE

Kupé pro dva v rychlovlaku ICE. Foto: Deutsche BahnKupé pro dva v rychlovlaku ICE. Foto: Deutsche Bahn

Novinka má přinést více soukromí cestujícím.

Kupé pouze pro dvě osoby má být jednou z cest, jak do vlaků přilákat další cestující. Myslí si to Deutsche Bahn, která dnes představila veřejnosti inovace v oblasti designu vlaků, digitalizace a železničních stanic.

Kupé pro dva představuje dopravce jako jeden z hlavních taháků prezentace nazvané DBME 2024. V Berlíně zatím představuje pouze maketu v měřítku 1:1. Není zatím jasné, kdy by k takové změně interiéru mohlo dojít a zda vůbec.

Firma uvedla, že jde kupé vzniklo v reakci na zpětnou vazbu od zákazníků. „Půjde o prostor s výrazně větším soukromím, než mají cestující nyní,“ uvedla DB v tiskové zprávě. Kupé byly v prvních generacích vlaků ICE, novější jsou už jen velkoprostorové. I když v dálkové dopravě kupé prakticky u nových vlaků po Evropě zmizela, nyní zažívají malou renesanci. Několik oddílů je například v nových soupravách railjet rakouských drah.

Jednou z novinek má být i informování o obsazenosti sedadel ve vlaku v reálním čase. To chce DB vyzkoušet pod názvem „digitální ručník“ již letos v létě. Cestující i bez místenky si bude moci online ve vlaku zablokovat místo, nad sedačkou se pak objeví obrázek ručníku s informací, kam je až vlak obsazen. Ručník připomíná zvyk některých lidí zablokovat si místo na pláži či u bazénu ručníkem již ráno, i když pak na místě vůbec není.

Digitální ručník bude v aplikaci DB Navigator, kdy cestující bez místenky uvidí po nástupu do vlaku on-line volná místa a ta si bude moci zablokovat.

Kupé pro dva v rychlovlaku ICE. Foto: Deutsche BahnKupé pro dva v rychlovlaku ICE. Foto: Deutsche BahnKupé pro dva v rychlovlaku ICE. Foto: Deutsche BahnKupé pro dva v rychlovlaku ICE. Foto: Deutsche BahnKupé pro dva v rychlovlaku ICE. Foto: Deutsche BahnKupé pro dva v rychlovlaku ICE. Foto: Deutsche Bahn
Tagy DB Deutsche Bahn
77 komentářů