O čtvrtinu levněji. D35 kolem Vysokého Mýta postaví Eurovia CS a M-Silnice

Vizualizace úseku D35 Vysoké Mýto - Džbánov. Foto: ŘSDVizualizace úseku D35 Vysoké Mýto - Džbánov. Foto: ŘSD

Stavba má začít ještě letos.

Sdružení firem Eurovia CS, M-Silnice a Stavby mostů (součást skupiny Vinci jako Eurovia) vyhrálo soutěž na stavbu dalšího úseku D35. ŘSD je vyhlásilo vítězem soutěže na stavbu úseku Vysoké Mýto – Džbánov, který je dálničním obchvatem Vysokého Mýta.

K podpisu smlouvy na 1,829 miliardy korun dojde po uplynutí zákonných lhůt na odvolání. „Na stavbu je vydáno stavební povolení v právní moci, probíhá archeologický výzkum a dokončuje se majetkoprávní vypořádaní,“ řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Archeologické práce provádí Eurovia CS ve sdružení se zapsaným ústavem Archaia.

Do tendru s odhadovanou cenou 2,5 miliardy korun přišlo pět nabídek, z toho jen jediná lehce přesáhla projekční odhad. Vítězná cena je na 72,5 % odhadované ceny.

Šest kilometrů dlouhý úsek bude úlevou především pro Vysoké Mýto, přes které denně projede přes 22 tisíc vozidel. Úsek prochází převážně zemědělskou krajinou a kříží silnice II. a III. třídy, místní komunikace, polní cesty i několik menších vodních toků. Na jednom konci se napojí na stavbu D35 z Ostrova do Vysokého Mýta, na konci druhém bude pokračovat do Litomyšle. Detailně je stavba popsána v informačním letáku ŘSD.

Zatím se nová dálnice napojí na silnici I/35 prostřednictvím nové křižovatky Vysoké Mýto západ a Džbánov a v budoucnu na ni naváží úseky dálnice D35 Ostrov – Vysoké Mýto a Džbánov – Litomyšl. Stavět by se mělo začít ve druhé polovině roku. Hotovo má být v roce 2026.

Trasa D35 Vysoké Mýto - Džbánov. Foto: ŘSD
Tagy D35 D35 Vysoké Mýto - Džbánov Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
53 komentářů