Praha – Berlín jen s místenkami? DB kvůli fotbalu zavádí povinnou rezervaci míst

Souprava Českých drah jako EC Berliner přijíždí do stanice Dresden-Neustadt. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czSouprava Českých drah jako EC Berliner přijíždí do stanice Dresden-Neustadt. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Povinnost rezervace se týká většiny mezinárodních vlaků německého dopravce.

Německý státní dopravce Deutsche Bahn se rozhodl kvůli očekávané vyšší poptávce zejména v červnu způsobené pořádáním evropského šampionátu ve fotbale zavést u většiny mezinárodních vlaků povinnou rezervaci míst. Rozhodnutí se týká i linky Praha – Berlín – Hamburk. V rezervačním systému Českých drah jsou jízdenky nadále bez nutnosti povinné rezervace.

DB mají povinnou rezervaci míst u všech přeshraničních spojů EuroCity Berliner z Prahy do Berlína od 1. června. Už loni otestovaly povinnou rezervaci míst u rychlovlaků z Kolína nad Rýnem do Bruselu a Amsterdamu. Čelily za to velké kritice, že se zhoršila flexibilita cestování. Podobně reagují někteří cestující na změnu na sociálních sítích.

České dráhy uvedly, že možnost zavedení povinných rezervací u vlaků do Německa DB diskutují. „Stanovisko Českých drah ve věcí povinné rezervace na území ČR je záporné,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. „Zatímco DB kvůli šestiměsíční době předprodeje jízdenek a rezervaci musela svůj záměr již zveřejnit, České dráhy mají díky maximálně tříměsíčnímu předprodeji ještě dostatek času na zapracování finální podoby německého opatření do svých systému a informování cestujících o případné změně a zavedení povinné rezervace při cestě do Německa,“ dodal mluvčí. Dopravci dlouhodobě místenky cestujícím doporučují, na českém úseku je ale České dráhy nemohou zavést jako povinné. Linka do Berlína je součástí objednávky ministerstva dopravy, které povinnou rezervaci vylučuje.

Deutsche Bahn na dotaz deníku Zdopravy.cz uvedly, že jde o opatření, které má cestujícím zajistit spolehlivou a pohodlnou jízdu. „Očekáváme mimořádně velkou poptávku kvůli evropskému fotbalovému šampionátu. Proto zavádíme povinnost rezervace míst u všech mezinárodních vlaků,“ uvedl dopravce v odpovědi. Povinnost skončí 1. září, dávno po šampionátu.

Výjimkou budou spojení do Švýcarska přes Basilej, v případě vlaků Mnichov – Curych bude nutná rezervace místa jen pro přeshraniční úsek. Spojení Mnichov – Praha nespadá pod Deutsche Bahn, na německé straně je dopravce Die Länderbahn.

Německá výluka přeruší spojení Prahy a Hamburku na několik měsíců

Z Česka lze očekávat velkou poptávku po cestování vlakem do Německa během šampionátu právě přes Děčín a Drážďany. Zápasy české reprezentace se odehrají v Lipsku a Hamburku.

Noví dopravci na trase do Berlína

Spojení mezi Prahou a Berlínem dlouhodobě v sezóně trpí nedostatečnou kapacitou, situace se loni a předloni v létě ještě zhoršila chybějícími vozy Českých drah. V příštím roce dojde k částečnému navýšení kapacity vstupem nových dopravců. Mezi Berlínem a Prahou začnou jezdit European Sleeper a RegioJet.

Ostuda Berlinerů pokračuje. Stovky cestujících opět zůstaly v Děčíně, DB nepřevzaly vlak

Tagy Berliner DB Deutsche Bahn EC Praha - Berlín Praha - Berlín
179 komentářů