V Německu stávkují strojvedoucí, vlaky z Prahy dojedou jen do Děčína či Drážďan

Regional Express Nauen - Cottbus ve stanici Berlin-Ostkreuz. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czRegional Express Nauen - Cottbus ve stanici Berlin-Ostkreuz. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Strojvedoucí požadují zkrácení pracovní doby na 35 hodin týdně.

Železniční dopravu v Německu dnes v noci a zítra ochromí opět stávka, tentokrát strojvedoucích. Odborový svaz strojvedoucích GDL vyhlásil dvacetihodinovou stávku kvůli sporům s Deutsche Bahn o navýšení mezd.

Stávka se dotkne i spojů z Česka: České dráhy již oznámily, že zítra všechny mezinárodní vlaky mezi Prahou a Berlínem skončí v Drážďanech. Vyplývá to z informací na stránkách Deutsche Bahn a Českých drah.

Do Drážďan z Prahy zajíždějí ještě strojvedoucí Českých drah, proto může český dopravce vypravit některé spoje až za hranice. Dva vlaky EC ale budou zkráceny jen do Hamburku, nepojedou  do Kielu a Flensburgu. Dva vlaky skončí již ve Děčíně: EN Canopus a railjet z Grazu. Nepojedou ani žádné vlaky z Chebu do Norimberka.

Bez omezení by naopak měl být provoz expresů Praha – Mnichov a vlaků Trilex provozovaných Die Länderbahn (DLB) z Liberce do Drážďan. Podle Michala Bartáka z DLB nikdo ze strojvedoucích nebude stávkovat, čeká ale na definitivní potvrzení, zda nebude stávkovat někdo ze členů GDL pracujících pro správce infrastruktury.

Spor o mzdy a pracovní dobu

Stávka potrvá dvacet hodin, začne dnes ve 22:00 a skončí ve čtvrtek v 18:00. Lze očekávat velké výpadky provozu ještě v pátek pod značkou alex.

Odbory požadují zvýšení mezd o 555 eur (13 600 Kč) měsíčně a vyplacení jednorázové protiinflační prémie ve výši 3 000 eur (73 400 Kč). Sporným bodem je zkrácení pracovní doby z 38 na 35 hodin týdně pro pracovníky ve směnném provozu s plnou náhradou mzdy. Požadavky odborů by podle DB zvýšily náklady na mzdy o 50 procent. Jako protinabídku navrhly jedenáctiprocentní zvýšení mezd a jednorázový protiinflační bonus 2 850 eur (69 000 Kč). Tato prémie by díky vládnímu kompenzačnímu balíčku nepodléhala zdanění.

V létě dráhy po několika měsících vyjednávání uzavřely dohodu s železničními a dopravními odbory EVG. Zaměstnanci sdružení v EVG díky ujednání dosáhli postupného zvýšení mezd o 410 eur (10 000 Kč) měsíčně. Získali také jednorázovou protiinflační prémii 2 850 eur. Dohodě předcházely dvě stávky, které zablokovaly železniční dopravu v Německu. Protesty měly dopad i na přeshraniční spoje. V případě České republiky dálkové spoje do Německa končily v poslední stanici na českém území a příhraniční regionální spoje fungovaly pouze na českém území.

Tagy Berliner Deutsche Bahn GDL stávka
40 komentářů