Nejproblematičtější úsek D35 má stavební povolení. Obchvat Litomyšle se začne stavět příští rok

Vizualizace D35 u Litomyšle. Foto: ŘSDVizualizace D35 u Litomyšle. Foto: ŘSD

Přípravu stavby do roku 2021 blokovaly spory o vedení trasy.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dosáhlo klíčového posunu v přípravě části dálnice D35, u které se ještě před pár lety zdálo, že se nikdy nepostaví. Ministerstvo dopravy vydalo společné povolení pro úsek Litomyšl – Janov, který je dálničním obchvatem Litomyšle a měl by odklonit tranzitní dopravu mimo historické město.

Společné povolení (územní rozhodnutí a stavební povolení) je zveřejněno na úřední desce ministerstva dopravy. Předcházela mu dohoda v roce 2021, kdy se ŘSD podařilo s odpůrci stavby vyjednat kompromis o vedení trasy a kompenzačních opatřeních. Od  průlomové dohody běží příprava naplno.

D35 Litomyšl - Janov

Dokumentaci zpracovala společnost Valbek. Ta nedávno získala i zakázku na zpracování zadávací dokumentace stavby, která je nutnou podmínkou pro vypsání soutěže na zhotovitele. „Po nabytí právní moci povolení můžeme dokončit majetkoprávní přípravu. Probíhá zpracování zadávací dokumentace stavby, výběrové řízení na zhotovitele chceme zahájit začátkem roku 2024,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Ještě na jaře ŘSD mluvilo o soutěži letos.

Stavba má začít v roce 2024, odhadovaná cena je 4,2 miliardy korun. Hotovo by mělo být v roce 2027. Úsek je detailně popsán v informačním letáku. S žádným jiným úsekem nemělo ŘSD takové problémy získat povolení.

Pro navazující úsek Džbánov – Litomyšl ve směru od severozápadu běží soutěž na zhotovitele, navazující část Janov – Opatovec ve směru na Moravu se již staví.

Tagy D35 D35 Litomyšl - Janov Ředitelství silnic a dálnic ŘSD stavební povolení
48 komentářů