Na opavské silnici, kde v únoru zemřel chodec, vznikne přechod

Přechod pro chodce. Ilustrační foto: Centrum služeb pro silniční dopravuPřechod pro chodce. Ilustrační foto: Centrum služeb pro silniční dopravu

V úseku již byla snížena rychlost.

Opavská radnice chce zvýšit bezpečnost na silnici v městské části Jaktař, kde se v únoru stala tragická dopravní nehoda. Auto tam srazilo na zastávce chodce. Šlo o zaměstnance nedaleké chráněné dílny opavské charity, který později po převozu do nemocnice utrpěným zraněním podlehl. V úseku bude snížena maximální povolená rychlost, vznikne nový přechod pro chodce a připravuje se i osvětlení zastávky MHD. ČTK to řekl mluvčí města Roman Konečný.

„Jak v odborných kruzích, tak na sociálních sítích se krátce po nehodě rozběhla diskuse, jak prostor silnice v Jaktaři upravit tak, aby se riziko dalšího podobného incidentu snížilo. Charita upozornila, že ačkoli v Jaktaři byly před časem upraveny autobusové zastávky, stále zde chybí označený přechod pro chodce, není dostačující veřejné osvětlení a chybí značky upozorňující řidiče na pohyb chodců,“ uvedl Konečný.

Nebezpečný úsek je mimo obec, a proto tam byla povolena rychlost 90 kilometrů v hodině. „Už se alespoň podařilo zajistit přesunutí dopravního značení a snížit tak rychlost aut na 50 kilometrů v hodině. A městští radní sem odsouhlasili umístění informačního rychlostního radaru, který má také pomoci zpomalit projíždějící auta,“ doplnil.

Město chce také připravit projekt, který by umožnil, aby na místě vznikl přechod pro chodce. Ten bude navíc nasvětlený. Stejně tak i samotná zastávka hromadné dopravy. „Je tedy nutné vymyslet a navrhnout, jak na místo přivést elektřinu a jak vše co nejlépe nasvítit. Pak se pustíme do realizace,“ řekl mluvčí.

Tagy Opava přechod pro chodce
4 komentáře