Ministerstvo začalo řešit povolení pro nejproblematičtější úsek D35

Vizualizace D35 u LitomyšleVizualizace D35 u Litomyšle

Soutěž na zhotovitele má začít letos.

Příprava nového úseku dálnice D35 kolem Litomyšle pokročila do další fáze. Ministerstvo dopravy v takzvaném společném řízení začalo řešit vydání povolení pro úsek dálnice D35 Litomyšl – Janov. Ten je obchvatem tranzitní dopravou velmi zatíženého města. Jde o úsek, jehož povolování a přípravu dlouho blokovaly spory s místními o vedení trasy. Nakonec došlo ke kompromisu.

ŘSD podalo žádost o společné povolení loni v závěru roku, ministerstvo dopravy zahájilo podle informací na úřední desce stavební řízení včera. Dokumentaci zpracovala společnost Valbek. Ta nedávno získala i zakázku na zpracování zadávací dokumentace stavby. Ta je nutnou podmínkou pro vypsání soutěže na zhotovitele.

Stavba má začít v roce 2024, odhadovaná cena je 4,2 miliardy korun. Hotovo by mělo být v roce 2027. Úsek je detailně popsán v informačním letáku. Soutěž na zhotovitele začne ještě letos. Úsek kolem Litomyšle byl dlouho zablokován spory o trasu, v roce 2021 došlo ale k průlomové dohodě mezi všemi stranami sporu a příprava od té doby běží naplno.

D35 Litomyšl - Janov

D35 Litomyšl – Janov

Pro navazující úsek Džbánov – Litomyšl ve směru od severozápadu již ŘSD tento týden vypsalo soutěž na zhotovitele, navazující část Janov – Opatovec ve směru na Moravu se začne příští týden už stavět.

Tagy D35 D35 Litomyšl - Janov Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
24 komentářů