Lanovka na Lomnický štít projde renovací, práce se dotknou i kabiny

Visutá lanovka Skalnaté pleso–Lomnický štít Zdroj: Petr Vilgus, CC BY 3.0 , via Wikimedia CommonsVisutá lanovka Skalnaté pleso–Lomnický štít Zdroj: Petr Vilgus, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons

Generální oprava by se mohla naplno rozjet v roce 2025.

Visutou lanovou dráhu ze Skalnatého plesa na Lomnický štít ve Vysokých Tatrách čeká velká renovace. Půjde o generální opravu, při které bude rekonstruováno nejen tažné zařízení, ale i další vybavení dodavatelské firmy Doppelmayr, a především slavná červená kabina. Uvedl to předseda představenstva Tatry Mountain Resort Igor Rattaj.

Změna má být podle Rattaje zásadní, vidět bude prý i na kabině. Stanice lanovky je památkově chráněná stavba, nová kabina by se tak měla přizpůsobit jejím rozměrům. Kapacita kabiny by se zvyšovat neměla, zlepšit se má komfort pro cestující. Počítá se prý s nějakým zajímavým prvkem.

Termín začátku prací ještě stanoven nebyl. Nejpravděpodobněji se jeví  zahájení v roce 2025. Něco by se však podle Rattaje mohlo teoreticky stihnout už příští rok.

Visutou lanovku ze Skalnatého plesa na Lomnický štít zprovoznili pro veřejnost v roce 1941. Speciální tažné lano pochází z Lanáren ŽDB Drátovna v Bohumíně. Více než čtyři kilometry dlouhé lano kabinu s lanovkou pouze táhne. Průměr lana je 26,5 milimetru, přičemž jeho hmotnost dosahuje 10 710 kilogramů. Interval výměny je přibližně šest let.

Kabina pro 15 osob překonává vzdálenost 1867 metrů a převýšení 868 metrů. Nejvyšší výška lanovky nad zemí je 255 metrů. Kabinu s celkovou váhou 4 tuny zavěšenou na dvojici nosných ocelových lan o průměru 3,3 centimetru vyvleče tažné lano na vrchol za 530 sekund.

Tagy lanovka Lomnický štít slovensko Tatra Mountain Resort Vysoké Tatry
29 komentářů