Lisabon spustil provoz netradiční minilanovky. Jediná kabina pojme 15 lidí, náklady byly vysoké

Nová lanovka v Lisabonu. Foto: Câmara Municipal de LisboaNová lanovka v Lisabonu. Foto: Câmara Municipal de Lisboa

Přípravy projektu trvaly dlouhých 15 let. Až do května bude doprava zdarma.

Portugalský Lisabon spustil minulý týden provoz na další městské lanovce. Vede na vyvýšeninu Miradouro da Graça a má sloužit k snazší dopravě místních obyvatel a turistů na vyhlídku na staré město a řeku Tejo.

Během prvního týdne přepravila 14 tisíc cestujících a uskutečnila 1 500 jízd. Náklady se vyšplhaly z původních pěti milionů eur na sedm milionů (175 milionů korun), podle radnice se na tom podepsaly hlavně neočekávané archeologické vícepráce.

Lanovka překonává strmý svah, trasa je dlouhá 80 metrů a v provozu je každý den mezi 9:00 a 21:00. Její spodní stanice je v ulici Rua dos Lagares.

Nová lanovka v Lisabonu. Foto: Câmara Municipal de LisboaNová lanovka v Lisabonu. Foto: Câmara Municipal de LisboaNová lanovka v Lisabonu. Foto: Câmara Municipal de Lisboa

Až do 2. května bude její provoz zdarma, poté již bude nutné si zakoupit jízdenku. Cena se ještě ladí, neměla by však být vyšší než na jiných lanovkách ve městě. Budou na ni platit i městské časové kupóny.

Na místě už dříve lanovka stála, byla postavena v 19. století, ale jezdila pouze v letech 1893 až 1904. O jejím obnovení se začalo hovořit už před 15 lety.

Projektování a následná stavba začaly v roce 2016, práce se však několikrát zastavily. Hotovo bylo už na jaře 2023, kdy se dokončila i instalace designově netradiční kabiny. Ta pojme 15 cestujících a až dvě jízdní kola. Na trase jezdí jediná a po kolejích se pohybuje na dvou tažných lanech.

Zprovoznění však téměř rok komplikovaly spory mezi radnicí, dopravním podnikem Carris, který má na starosti i ostatní lanovky ve městě, a koordinátorem městské dopravy EMEL.

Tagy lanová dráha lanovka Lisabon Portugalsko
7 komentářů