Video: Vlekaři z Bílé v Beskydech ukázali, jak se staví lanovka. Pomáhal i vrtulník

Nová lanovka na Bílé v Beskydech. Zdroj: SKI areál BíláNová lanovka na Bílé v Beskydech. Zdroj: SKI areál Bílá

Nová lanová dráha vyšla na 150 milionů korun, její hodinová kapacita je 2 400 osob.

Od poloviny prosince je lyžařům ve ski areálu Bílá v Beskydech k dispozici nová lanovka rakouského dodavatele Doppelmayr. Výstavba šestisedačkové lanové dráhy odpojitelného systému s bublinami a vyhřívanými sedáky odstartovala loni v květnu. Nahradila původní čtyřmístnou, 18 let starou. Ta by měla zamířit do jiného střediska ve stejném pohoří.

Cílem investice bylo zvýšení komfortu uživatelů. Trasa lanovky zůstala stejná. Podle provozovatele areálu Jaroslava Vrzguly mohou lyžaři díky nové technologii nastupovat a vystupovat při výrazně nižší rychlosti. Dosud to bylo za přepravní rychlosti 2,4 metru za sekundu. Odpojitelné sedačky umožnily snížení rychlosti na metr za sekundu, což je pohodlnější a bezpečnější. Jinak je ale nová lanová dráha rychlejší.

Výstavba nové lanovky na Bílé v Beskydech.Zdroj: SKI areál Bílá

Výstavba nové lanovky na Bílé v Beskydech. Zdroj: SKI areál Bílá

Hodinová kapacita nové lanovky je 2 400 osob. V horizontu dvou let se počítá s jejím navýšením. Plán je dokoupit dalších sedm sedaček, což by hodinovou kapacitu zvýšilo o dalších 400 lidí.

Výpomoc těžkého vrtulníku

Projekt nové lanové dráhy zahrnoval rovněž výstavbu stanic a sloupů. S demontáží původních stožárů a usazováním těch nových musel kvůli náročnému terénu pomáhat těžký transportní vrtulník Mi-8T slovenské společnosti Tech-Mont Helicopter Company. Usazování trvalo tři dny. Nejprve byly 8. a 9. října usazeny tubusy podpěr, po zlepšení počasí pak ve středu 10. října přišly na řady hlavy podpěr a kladkové baterie. Celkem bylo zapotřebí 44 letů.

Vrtulník Mi-8 letecké společnosti Tech-Mont Helicopter Company na Bílé v Beskydech.Zdroj: SKI areál Bílá

Vrtulník Mi-8 letecké společnosti Tech-Mont Helicopter Company na Bílé v Beskydech.
Zdroj: SKI areál Bílá

Investice vyšla na 150 milionů korun. Provozovatel z části zajistil financování úvěrem, dotací 40 milionů korun pak přispěla Národní sportovní agentura. Návratnost je odhadována na deset let, do té doby chtějí mít na Bílé úvěr splacený. Vedení střediska také plánuje, že za dva roky otevře další, téměř kilometr dlouhou sjezdovku lehčího charakteru. Po jejím otevření bude mít areál na severním svahu bezmála pět kilometrů sjezdovek. Obec Bílá také připravuje modernizaci a rozšíření jižní části areálu. Vybudovat chce další, asi 800 metrů dlouhou sjezdovku včetně čtyřmístné lanovky.

Tagy Beskydy Bílá Doppelmayr lanová dráha lanovka
35 komentářů