Klimatu navzdory. Řecko buduje na Peloponésu velký lyžařský areál, nakupuje lanovky

Nová lanovka v řeckém lyžařském středisku Kalavryta. Foto: LeitnerNová lanovka v řeckém lyžařském středisku Kalavryta. Foto: Leitner

Řecká snaha přilákat ke Středozemnímu moři zimní turisty ostře kontrastuje s problémy českých skiresortů.

Přestože jsou řecká letoviska spíše synonymem letních dovolených, středomořská země chce využít i potenciálu lyžařské turistiky.

U města Kalavryta na Peloponéském poloostrově se postupně modernizuje lyžařský areál Chelmos – Kalavrita s 12 kilometry sjezdovek.

Nachází se v horském údolí nad Korintským zálivem. Přestože město samotné leží pouze v 740 metrech nad mořem, na západě je ohraničeno Erymanthem tyčícím se do nadmořské výšky 2 221 metrů a na východě Aroaniou s 2 338 metry. Právě pod ní se areál založený už v roce 1988 nachází, na okolních vrcholcích je i několik astronomických observatoří.

Řecké lyžařské středisko Kalavryta. Zdroj: Mapy.cz

Evropský lanovkový gigant Leitner v areálu loni instaloval gondolovou lanovku GD10 Achilleas, jedna kabinka pojme až 10 cestujících. Její kapacita je 2 000 lidí za hodinu, jede rychlostí 5 metrů za sekundu.

Denní skipass vyjde pro dospělého na 28 eur, většina sjezdovek je střední obtížnosti. Zimní středisko je otevřeno od prosince do dubna.

V areálu jsou kromě zmíněné kabinkové lanovky také tři vleky a jedna sedačková lanovka. Na příští rok pak avizuje Leitner další dodávku šestisedadlové sedačkové lanovky Styga.

Řecká snaha přilákat ke Středozemnímu moři zimní turisty ostře kontrastuje s problémy českých lyžařských středisek, které již od začátku února bojují s vysokými teplotami a nedostatkem sněhu. Řada z nich je nyní již uzavřena a v provozu jsou jen ty v nejvyšších partiích s intenzivním zasněžováním.

Samotná existence lyžařských středisek v téměř pouštních podmínkách však už není výjimečná. Lyžařské centrum na hoře Hermon najdeme například v Izraeli, několik resortů v čele se střediskem Oukaïmeden nabízí i africké Maroko.

Nová lanovka v řeckém lyžařském středisku Kalavryta. Foto: LeitnerNová lanovka v řeckém lyžařském středisku Kalavryta. Foto: LeitnerNová lanovka v řeckém lyžařském středisku Kalavryta. Foto: LeitnerŘecké lyžařské středisko Kalavryta. Foto: DiscoverkalavritaŘecké lyžařské středisko Kalavryta. Foto: DiscoverkalavritaŘecké lyžařské středisko Kalavryta. Foto: Discoverkalavrita
Tagy lanovka Řecko Skiresort vleky
47 komentářů