Kutná Hora osadí pět rizikových úseků silnic informativními radary

Měření rychlosti v Tišnově. Foto: Městský úřad TišnovMěření rychlosti v Tišnově. Foto: Městský úřad Tišnov

Radary nebudou sbírat data k pokutám.

Kutná Hora osadí pět rizikových úseků silnic informativními radary. Řidiči za překročení rychlosti nebudou platit pokutu, zařízení je pouze vyzve k pomalejší jízdě. Důvodem je prevence a větší bezpečnost chodců. Náklady na pořízení radarů jsou 600 000 korun, jejich nákup schválila rada města, řekl novinářům starosta Lukáš Seifert (ODS).

Zpomalovací radary budou instalovány v ulicích Československých legionářů, Kaňkovská, Nad Sady, Čáslavská a U Hřbitova. Jde o místa, kde řidiči často bourají nebo kde je velký pohyb lidí a silnice svádí k rychlé jízdě.

Radary budou ukazovat rychlost aut, ale nebudou sbírat žádná data, na jejichž základě by bylo možné řidiče pokutovat. „Chtěli jsme zařízení, které nesbírá data ani metadata. Jsem zastáncem toho, že kontrola je u nás už tak velká na to, abychom ji dále rozšiřovali. Je to spíš ideologický pohled na věc,“ dodal Seifert. V případě potřeby bude nicméně možné přikoupit modul na sbírání dat.

Kutná Hora v minulosti zavedla úsekové měření rychlosti v Kouřimské ulici. Na příjezdové komunikací od Prahy řidiči často překračovali povolenou rychlost a ohrožovali chodce na přechodech. Za překročení rychlosti v této ulici motoristé platí pokuty. Podobné radary jsou i na Malíně a Kaňku.

Bezpečnostní komise v minulosti navrhovala instalovat úsekové měření také v Masarykově ulici, tam by to podle některých zástupců radnice přes den vzhledem k husté dopravě nemělo smysl. Neukáznění řidiči tudy jezdí vysokou rychlostí v noci, když opadnou kolony. Radnice proto požádala policii, aby se v noci na tuto ulici více zaměřila a bezohledné motoristy postihovala.

Tagy Kutná Hora radary
17 komentářů