Kritický den veřejné dopravy v Německu. V MHD stávkují, vandalové poškodili vysokorychlostní trať

Jednotka ICE 3 v Kolíně nad Rýnem. Foto: Deutsche Bahn AG / Axel HartmannJednotka ICE 3 v Kolíně nad Rýnem. Foto: Deutsche Bahn AG / Axel Hartmann

Veřejná doprava nejezdí ve více než 130 městech.

Po nedávné stávce strojvedoucích zažívá německá veřejná doprava další kritický den. Důvodem je tentokrát stávka za lepší mzdy v městské a regionální dopravě. K problémům se přidalo ještě ranní zastavení provozu na jedné z nejvytíženějších vysokorychlostních tratí v Německu: mezi Frankfurtem nad Mohanem a Kolínem nad Rýnem.

Doprava se dnes zastavila ve zhruba 130 městech, výjimkou bez protestů je Bavorsko. Do stávky se zapojilo přes 90 000 členů odborového svazu Verdi. Řada měst kvůli stávce na dnes zrušila školní výuku.

Někde protest potrvá jen pár hodin, někde celý den. Již ve čtvrtek Německo ochromila stávka bezpečnostního personálu na velkých letištích.

Ke komplikacím se přidalo ještě zastavení provozu na hlavní vysokorychlostní trati mezi Kolínem nad Rýnem a Frankfurtem nad Mohanem. Deutsche Bahn uvedla na svých stránkách, že důvodem je poškození vandaly, další detaily neuvedla.

Vlaky na této trase musí po konvenční trati podél Rýna, nabírají tak zpoždění přes hodinu a půl, řada z nich je zrušena. Dopady na provoz jsou následně v celé síti. DB nabídl možnost využít jízdenky na dnešek i v další dny.

Tagy Německo stávka Verdi
67 komentářů