Vietnam Airlines budou létat do Mnichova, jednají i v Praze

Boeing 787 Dreamliner v barvách Vietnam Airlines. Zdroj: BoeingBoeing 787 Dreamliner v barvách Vietnam Airlines. Zdroj: Boeing

Pražské letiště intenzivně vyjednává jak právě s Vietnam Airlines, tak také s dalšími dopravci.

Letiště v Mnichově získá dvě nové pravidelné linky do Mnichova. Spojení s Hanojí a Ho Či Minovým Městem spustí v říjnu letecká společnost Vietnam Airlines. Vietnamský národní dopravce nabídne na obou trasách dva lety týdně, obslouží je Boeingy 787-9 Dreamliner.

Mnichov bude pro Vietnam Airlines po Londýnu, Paříži a Frankfurtu již čtvrtou evropskou destinací. Vietnamci tvoří jednu z největších skupin cizinců v Německu. V zemi jich může žít i přes 200 000.

Početná je vietnamská menšina také v Česku. Již delší dobu tak pražské letiště o zavedení pravidelné linky do Vietnamu aktivně jedná. Aktuálně jsou k dispozici jen charterové spoje pro klienty cestovní kanceláře Der Touristik.

Vietnam jako priorita

„V Asii je jednou z našich největších priorit zahájení provozu přímého leteckého spojení do Hanoje. Z pohledu obchodního potenciálu se jedná o největší trh mezi Českou republikou a asijským regionem bez přímých letů,“ řekla deníku Zdopravy.cz mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Podle Divíškové letiště intenzivně jedná jak s dopravcem Vietnam Airlines, tak i s dalšími leteckými společnostmi, například s VietJet Air.

Právě VietJet ostatně nedávno podepsal Memorandum o porozumění s výrobcem letadel Airbus na nákup dvaceti letounů A330-900. Nyní provozuje z širokotrupých letadel jen sedm starších A330-300. Nízkonákladový dopravce se tak bude poohlížet po další expanzi, což také sám potvrdil v tiskové zprávě k podpisu memoranda.

Praha již pravidelné spojení s Vietnamem mít měla. Otevřít jej chtěly Bamboo Airways, kterým se však do plánů postavila pandemie. Loni v říjnu navíc oznámily, že ruší všechny dálkové lety. Letecká společnost se chce nyní zaměřit na restrukturalizaci flotily s cílem zlepšení výsledků, konkurenceschopnosti a snížení nákladů poté, co vykázala za loňský rok ztrátu více než 700 milionů dolarů.

Bamboo Airways ruší dálkové lety, zaměří se na restrukturalizaci

Tagy Bamboo Airways letecké spojení Praha - Vietnam Letiště Mnichov letiště praha MUC Německo prg VietJet Vietnam Vietnam Airlines
5 komentářů