Do Mnichova se čtyřmi přestupy, do Berlína vůbec. Němečtí strojvedoucí budou stávkovat šest dní

Hlavní nádraží v Berlíne. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářHlavní nádraží v Berlíne. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Vlaky EC Berliner pojedou pouze v úseku Praha – Drážďany a nebudou pokračovat do cílových destinací (Berlín, Hamburk, Kiel nebo Flensburg).

V Německu začne v noci na středu (ve 2:00) dosud nejdelší ze série stávek strojvedoucích Deutsche Bahn, které zastřešuje odborový svaz GDL. Stávka potrvá do pondělí 29. ledna 18:00 a výrazně ovlivní i provoz mezi Německem a Českou republikou.

Omezení se dotkne zejména vlaků linky Praha – Berlín/Hamburk/Kiel/Flensburg a regionálních spěšných vlaků Cheb – Marktredwitz. Už v noci před stávkou (23. až 24. ledna) nepojedou do/z Německa noční vlaky. Spojení z Prahy do Mnichova a zpět by mělo zůstat zachováno, cestující musejí ovšem počítat s komplikacemi v podobě čtyř přestupů.

„V době stávky je třeba počítat s významně omezeným železničním provozem na většině území Německa. Cestující, kteří kvůli stávce své jízdenky nevyužijí, je mohou buď vrátit a jízdné dostanou zpět v plné výši nebo mohou jízdní doklad použít až do 5. února. U jízdenek je zrušena vazba na konkrétní vlak. Cestujícím doporučujeme pro nové cesty zakoupení místenek,“ uvedly dnes České dráhy.

Opatření v dálkové dopravě ČD

Vlaky EC Berliner pojedou pouze v úseku Praha – Drážďany a nebudou pokračovat do cílových destinací (Berlín, Hamburk, Kiel nebo Flensburg). Poslední den stávky 29. ledna pak z důvodu plánované výluky pojede většina spojů pouze do stanice Děčín hl. n., vlaky EC budou v úseku Ústí nad Labem – Drážďany a zpět nahrazeny autobusy.

Dálkové vlaky Hungaria pojedou ve středu až pátek také pouze do Drážďan, o víkendu 27. a 28. ledna a v pondělí 29. ledna je pak jejich cílovou destinací z důvodu plánované výluky stanice Děčín hl. n. V pondělí 29. ledna bude možné v úseku Ústí nad Labem – Drážďany využít náhradní autobusovou dopravu.

Noční vlaky budou stávkou postiženy už v průběhu noci z 23. na 24. ledna. Spoj Nightjet (Štýrský Hradec – Berlín) bude v době stávky zrušen a vlak Canopus (Praha – Curych) pojede pouze na českém území, tedy v úseku Praha – Děčín. Nepojedou také přímé vozy Budapešť – Břeclav – Berlín. Noční vlaky se na koleje vrátí bez omezení znovu v noci z 29. na 30. ledna.

České dráhy upozornily, že všechny vlaky budou vedeny náhradními soupravami s nižší kapacitou, nebudou řazeny restaurační vozy, případně není zajištěna přeprava jízdních kol.

Spojení Praha – Mnichov bude za pomoci autobusů a několika přestupů zachováno. V úseku Praha – Plzeň – Domažlice bude zajištěno železniční spojení, na hlavním nádraží v Plzni ovšem budou muset cestující přestoupit do jiné soupravy. V Domažlicích pak přesednou do autobusu, který je odveze do Furthu, kde přestoupí na jiný autobus. Ten je odveze do Řezna (Regensburgu), odkud se dostanou vlakem do Mnichova. Stejná opatření platí i pro cesty v opačném směru.

V případě linky mezi Libercem a Varnsdorfem přes německou Žitavu by vlaky jezdit měly. Podmínkou ale je, že služba řízení provozu dráhy nepřipadne na stávkujícího člena GDL.

Opatření v regionální dopravě ČD

V období stávky nepojedou spěšné spoje Cheb – Marktredwitz. Vlaky linky Marktredwitz – Cheb – Aš – Hof a zpět pojedou ve dnech stávky bez omezení. Stejně tak by měla v běžném režimu fungovat přeshraniční linka U28 Děčín – Bad Schandau – Sebnitz – Rumburk.

Strojvedoucí Deutsche Bahn sdružení v GDL od loňského listopadu stávkovali už třikrát, naposledy ve druhém lednovém týdnu. Poslední stávka v osobní dopravě trvala 64 hodin. Odbory GDL požadují snížení počtu pracovních hodin z 38 na 35 týdně pro pracovníky ve směnném provozu, zvýšení měsíční mzdy o 555 eur (zhruba 13 650 Kč) a také jednorázovou kompenzaci 3 000 eur (73 400 Kč) kvůli inflaci.

Vedení Deutsche Bahn to odmítá s tím, že takový nárůst personálních nákladů by byl pro firmu neúnosný. Žádné kompromisní návrhy ale strojvedoucí nepřijali.

Tagy České dráhy Deutsche Bahn Německo stávka Deutsche bahn
51 komentářů