Německou železnici podruhé za týden ochromí stávka. DB pokračuje v provokaci, tvrdí odboráři

Jednotka ICE 3neo. Foto: Deutsche BahnJednotka ICE 3neo. Foto: Deutsche Bahn

Stávka potrvá 24 hodin.

Německý odborový svaz GDL, který sdružuje hlavně strojvedoucí, znovu na více než 24 hodin zastaví provoz většiny vlaků na německé železnici.

Nová stávka, kterou se snaží odboráři domoci méně práce za více peněz, vypukne již zítra v 18 hodin v nákladní dopravě a v úterý ve 2 hodiny ráno v osobní dopravě. Potrvá 24 hodin.

Odborový svaz stávku ohlásil jen chvíli poté, co Deutsche Bahn GDL vyzvala znovu k jednání o kompromisu. Jako tradičně lze očekávat omezení i vlaků z Česka.

DB dnes odpoledne vyzvala odboráře k jednání. „Vzhledem k tomu, že dopravce měl podat písemnou nabídku do dnešních 18 hodin, jde o zjevnou provokaci,“ uvedli odboráři v prohlášení.

„Jsme přesvědčeni, že se nám podaří dosáhnout dohody pouze prostřednictvím dialogu u jednacího stolu,“ řekl ředitel lidských zdrojů DB Martin Seiler. Přechod na písemnou výměnu nabídek a odpovědí by podle něj v této fázi by nebyl produktivní. Odboráři požadují zkrácení pracovní doby na 35 hodin týdně, DB je zatím ochotna akceptovat 36 hodin týdně.

Jde již o šestou stávku GDL za poslední čtyři měsíce, druhou během jediného týdne.

Tagy Deutsche Bahn GDL Německo stávka
80 komentářů