Krakov přidal další kilometry tramvajové trati, denně ji má využít 35 tisíc lidí

Nová tramvajová trať v Krakově. Foto: Zarząd Inweéstycji Miejskich w KrakowieNová tramvajová trať v Krakově. Foto: Zarząd Inweéstycji Miejskich w Krakowie

Na severním konci vzniká nový dopravní terminál s parkovištěm P+R.

Krakovský dopravní podnik zahájil na počátku září provoz na dalších necelých čtyřech kilometrech tramvajové trati. Má přinést lepší spojení pro rozvíjející se rezidenční oblast na severu druhého největšího polského města.

Nová trasa vede mezi zastávkami Krowodrza Górka a Papierni Pradnickich, jezdí na ní tramvaje linky 18 a 50. Postupně bude úsek ještě prodloužen o dalších 900 metrů smyčky Górka Narodowa, kde vznikne přestupní terminál se zastávkami autobusů a parkovištěm P+R.

Celá stavba vyšla na 222 milionů zlotých (zhruba 1,1 miliardy korun), většinu zaplatila evropská dotace. V Krakově je aktuálně 93 km tramvajových tratí, poslední se otevíral loni úsek : Lagiewniki SKA – Kurdwanów o délce 1,6 km.

Součástí nové tratě je sedm zastávek včetně tunelu v ulici Opolska, zhruba dvě třetiny trati jsou zatravněné. V zastávce Krowodrza Górka vzniklo kolejiště pro další rozšiřování tratí, konkrétně na západ do čtvrti Azory. Město počítá, že tramvaj ulehčí cestování až 35 tisícům lidí denně.

Nová tramvajová trať v Krakově. Foto: Zarząd Inweéstycji Miejskich w KrakowieNová tramvajová trať v Krakově. Foto: Zarząd Inweéstycji Miejskich w KrakowieNová tramvajová trať v Krakově. Foto: Zarząd Inweéstycji Miejskich w KrakowieNová tramvajová trať v Krakově. Foto: Zarząd Inweéstycji Miejskich w KrakowieNová tramvajová trať v Krakově. Foto: Zarząd Inweéstycji Miejskich w KrakowieNová tramvajová trať v Krakově. Foto: Zarząd Inweéstycji Miejskich w Krakowie
Tagy Krakov MPK Krakov
20 komentářů