Krakov zahalil smog, majitelé aut jezdili vlaky zadarmo

Krakov Zdroj: Flickr.com - MayastarKrakov Zdroj: Flickr.com - Mayastar

Při kontrole jízdenek se ve dnech s vysoce znečištěným ovzduším stačí prokázat technickým průkazem vozidla s platnou technickou kontrolou.

Po krakovské aglomeraci bylo možné jezdit v průběhu celé středy zcela zadarmo vlakem. Malopolské vojvodství totiž zahalil smog. V době vysokého znečištění ovzduší je nabídka bezplatného cestování po železnici k dispozici všem majitelům osobních automobilů. Informoval o tom Rynek Kolejowy.

Při kontrole jízdenek se ve dnech s vysoce znečištěným ovzduším stačí prokázat technickým průkazem vozidla s platnou technickou kontrolou. Cestující mohou zadarmo využít spoje dopravců Koleje Małopolskie a Polregio, omezené zastávkami Kraków Olszanica, Wieliczka Rynek Kopalnia, Skawina, Zabierzów, Zastów a Podłęże.

Právě společnosti Koleje Małopolskie a Polregio přišly s iniciativou před šesti lety společně. Malopolské vojvodství projekt v boji za čistý vzduch během smogových dnů finančně podporuje. Podobný projekt zavedla již v minulosti i některá česká města.

Iniciativa je podle webu Transportu Publiczny značně kontroverzní. Na kompenzace pro dopravce se musí vynaložit více peněz, v reálu navíc lze prý jen těžko změřit dosažený efekt. S bezpatnými cestami vlakem navíc mohou počítat jen vlastníci automobilů, tedy podle webu ta movitější část společnosti. Cestující v horší finanční situaci pak jejich jízdy zaplatí z daní či z dražších jízdenek.

Tagy Krakov Polsko
53 komentářů