Kraj Vysočina odmítl, že by dlužil JHMD 108 milionů korun

JHMD, neprovozní motorové vozy M27. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJHMD, neprovozní motorové vozy M27. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Dlužník se svým způsobem snaží přesvědčit další věřitele o tom, že je bonitní, napsal Kraj Vysočina na adresu JHMD.

Kraj Vysočina se ohradil proti pohledávce, kterou vůči němu eviduje společnost Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Dopravce, který je od loňského října v úpadku, dlouhodobě tvrdí, že Kraj Vysočina nehradil prokazatelnou ztrátu z provozu vlaků v plné výši. Pohledávku spočítal na 108 milionů korun, což zmiňuje i nedávný posudek k hodnotě JHMD.

Kraj ale jakýkoliv dluh nyní v reakci na posudek opětovně odmítl. Tvrdí, že je naopak věřitelem.

„Věřitel k uvedené informaci uvádí, že se nezakládá na pravdě, když vůči dlužníkovi není a nebyl v postavení dlužníka. Mezi oběma subjekty bylo v minulosti vedeno několik soudních či správních řízení, přičemž dlužníkovi nebyla přiznána žádná dlužná pohledávka vůči věřiteli, ani nedošlo ke změně obsahu uzavřeného smluvního vztahu,“ napsal nyní kraj insolvenčnímu soudu. Tvrzení o existenci závazku Kraje Vysočina vůči JHMD označil za nepravdivé a vykonstruované.

„Pokud dlužník tvrdí, že má existující pohledávku, nechť tuto doloží změnou smluvního vztahu či jiným rozhodnutím, takovýto dokument však neexistuje a dlužník se svým způsobem snaží přesvědčit další věřitele o tom, že je bonitní. Toto tvrzení však neodpovídá realitě,“ doplnil kraj s tím, že tvrzení o pohledávce poškozuje dobré jméno kraje.

Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) mají podle posudku v případě prodeje hodnotu v rozmezí od 89,8 milionu do 121,18 milionu korun. Na více než 121 milionů by se hodnota podle zpracovatelů vyšplhala v případě, že by se firma prodávala jako celek na základě jediné smlouvy. Mimo jiné by se tak ušetřily náklady na likvidaci. Ochromená firma dluží podle soudu přes 360 milionů korun.

Seriál článků o vývoji v JHMD v posledním roce naleznete pod tagem Insolvence JHMD.

Tagy insolvence JHMD JHMD Kraj Vysočina
52 komentářů