JHMD bude nově hlídat dozorčí rada, firma Swietelsky Rail vyslala Petra Čížka

JHMD, lokomotiva T47.0, Jindřichův Hradec. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJHMD, lokomotiva T47.0, Jindřichův Hradec. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Reorganizace a záchrana zadlužených JHMD má spočívat ve spolupráci dopravce Good thing, provozovatele dráhy Swietelsky Rail a obcí.

Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), které procházejí hlubokou krizí a před měsícem byl věřiteli a soudem schválen pokus o reorganizaci, opouštějí po dlouhých letech tzv. monistické řízení, kdy fakticky všechnu moc měla správní rada.

Nově věřitelský výbor schválil přechod na dualistické řízení a vznik představenstva a dozorčí rady. Podle věřitele Jana Kysely, který je tahounem reorganizace, „bude výraznější kontrola nad úkony členů představenstva Dlužníka než v případě přijímání všech rozhodnutí pouze v rámci správní rady“.

Kysela a vedoucí oprav JHMD Jan Píšala jako členové zaniklé správní rady (vystřídali nedávno Borise Čajánka a spol.) tvoří nové představenstvo, do dozorčí rady jmenoval věřitelský výbor místostarostu Jindřichova Hradce Bohumila Komínka (obce mají hrát v reorganizaci důležitou roli) a Petra Čížka.

Čížek zastupuje společnost Swietelsky Rail, která má být provozovatelem dráhy. Čížek je znám především ze silničního stavebnictví, dlouhá léta patřil ke kapitánům oboru. Do roku 2016 vedl 15 let jako jednatel společnost Swietelsky stavební, předtím šéfoval Strabagu. V roce 2021 byl vyhlášen Osobností českého stavitelství.

Reorganizace a záchrana zadlužených JHMD má spočívat ve spolupráci dopravce Good thing, provozovatele dráhy Swietelsky Rail, obcí a krajů. Seriál článků o JHMD v nesnázích najdete pod tagem Insolvence JHMD.

Tagy insolvence JHMD JHMD reorganizace JHMD
27 komentářů