Konkurs JHMD: Zpeněžování majetku jen se souhlasem soudu

JHMD, poslední vlak do Obrataně (2. 10. 2022) před pauzou na neurčito. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářJHMD, poslední vlak do Obrataně (2. 10. 2022) před pauzou na neurčito. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Souhlas soudu není potřeba, pokud odhadovaná hodnota prodávané části majetkové podstaty nepřekročí 200 tisíc korun.

Nedávné opětovné prohlášení konkursu na Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) a odmítnutí reorganizace otevírá cestu ke zpeněžení majetkové podstaty a umoření alespoň části dluhů. Insolvenční správce David Jánošík k němu bude moci přistoupit jen s předchozím souhlasem soudu, rozhodl českobudějovický soudce Zdeněk Strnad.

Soud nyní určil podmínky, za kterých se v průběhu insolvenčního řízení může zpeněžovat majetek zařazený do soupisu majetkové podstaty dlužníka (JHMD). Hlavní podmínkou je souhlas soudu s prodejem. Předchozímu souhlasu soudu podléhají například i podmínky případného výběrového řízení nebo zprostředkovatel prodeje a jeho odměna. To se vztahuje i na zpeněžování majetku, který slouží k zajištění pohledávek zajištěných věřitelů.

„Insolvenčnímu správci se ukládá informovat insolvenční soud o zamýšleném zpeněžování nejméně 10 pracovních dnů před samotným zpeněžováním či zahájením jeho realizace,“ stojí v rozhodnutí soudu. To neplatí, pokud odhadovaná hodnota prodávané části majetkové podstaty nepřekročí 200 tisíc korun. Soud tak rozhodl „v zájmu transparentnosti insolvenčního řízení“.

JHMD dluží kolem 360 milionů korun, rozhodující slovo tak budou mít věřitelé. „Hlavním cílem je pochopitelně co nejlepší zpeněžení majetkové podstaty,“ píše Jánošík v jedné ze zpráv pro soud. Dodává ale, že dle dohody s věřitelským výborem „nebude zpeněžování majetkové podstaty uspěcháno a že nebude tlak na rozprodej majetkové podstaty per partes“.

JHMD jsou od loňského října v úpadku. Do konkursu se firma poprvé dostala koncem května. Krajský soud tak zareagoval na výsledek schůze věřitelů, kteří odmítli reorganizaci navrhovanou vedením firmy v čele s Borisem Čajánkem. Vrchní soud v Praze ale rozhodnutí o konkursu začátkem září na základě odvolání zrušil a vrátil věc k novému projednání do Českých Budějovic. Českobudějovický krajský soud následně prohlásil konkurs znovu, reorganizaci odmítl.

Tagy insolvence JHMD JHMD konkurs JHMD
26 komentářů