Kladenský „piškot” získal cenu. Netradiční křižovatka spojuje kruhové objezdy do oválu

Kladenské křižovatky přezdívané piškot. Foto: ČDS&TKladenské křižovatky přezdívané piškot. Foto: ČDS&T

Výstavba okružních křižovatek v Kročehlavech se umístila v kategorii staveb do 150 milionů.

Netradičně řešené kladenské okružní křižovatky v Kročehlavech získaly cenu Česká dopravní stavba & technologie roku 2022. Porota je ocenila v kategorii silničních a dálničních staveb v ceně do 150 milionů korun.

Soutěž vypisuje ministerstvo dopravy, porotu tvoří politici, zástupci stavebních firem a experti na dopravní stavitelství.

Na kladenském „piškotu” porota vyzdvihla, že nové uspořádání přispěje ke zklidnění a vyšší propustnosti, bezpečnosti a plynulosti provozu místními dopravními uzly.

Naším cílem bylo vybudovat účelné okružní křižovatky, které pomůžou kladenské dopravě, ne dostat cenu,“ řekl k ocenění kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) a poděkoval realizátorům stavby z odboru dopravy a služeb města.

Kladenské křižovatky přezdívané "piškot". Foto: ČDS&T

Kladenské křižovatky přezdívané „piškot“. Foto: ČDS&T

Kruhové objezdy v Kročehlavech se otevřely loni 1. září a nahradily světelné křižovatky ulic Vodárenská, Milady Horákové, Jaroslava Kociána a ulic Americká a Vodárenská včetně výjezdu z Italské ulice.

Rád bych poděkoval za dlouhodobou spolupráci zástupcům Fakulty dopravní ČVUT, kteří stojí společně s městem u zrodu tohoto mimořádného řešení, které se zcela jednoznačně osvědčilo,“ uvedl vedoucí odboru dopravy a služeb kladenského magistrátu Tomáš Fujan.

Ocenil krátký čas, za který se podařilo stavbu dokončit. Stavba si vyžádala rozsáhlé objížďky a změny jízdních řádů MHD. Zvolené řešení také rozpoutalo čtenářské diskuze mezi příznivci klasických a okružních křižovatek.

V soutěži Česká dopravní stavba, technologie a inovace se letos udělovalo osm ocenění v jednotlivých kategoriích a dvě ceny poroty. Vlastní ceny pak měli také všichni partneři soutěže a veřejnost. Celkem je tak oceněných dopravních staveb čtyřicet.

Tagy Kladno Ministerstvo dopravy
50 komentářů