Jižní Čechy mají první dálniční odpočívku. ŘSD ji otevřelo severně od Budějovic

D3, odpočívka Chotýčany. Pramen: ŘSDD3, odpočívka Chotýčany. Pramen: ŘSD

Při přípravě se mimo jiné dbalo na to, aby okolí neobtěžoval světelný smog.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes po více než rok a půl trvající výstavbě otevřelo motoristům dálniční odpočívku Chotýčany na dálnici D3. Zařízení leží zhruba deset kilometrů severně od Českých Budějovic a je vůbec první dálniční odpočívkou v Jihočeském kraji.

Podle kategorizace ŘSD jde o středně velkou odpočívku, která nabízí 90 míst pro osobní auta a stejný počet míst pro kamiony (celkem na obou stranách). Obě strany dálnice obsadila s čerpací stanicí společnost MOL. Na obou stranách je i dětské hřiště a relaxační zóna.

V provozu je aktuálně 70 kilometrů dálnice D3 od hranic Středočeského a Jihočeského kraje k severnímu okraji Českých Budějovic. Jediná odpočívka s benzinovou pumpou a občerstvením leží u Mezna už na území Středočeského kraje (Mitrovice).

„V přípravě je proto na dálnici D3 hned několik dalších odpočívek. Ještě v letošním roce bychom rádi zahájili výstavbu velké odpočívky Suchdol, která je součástí dálničního úseku D3 Kaplice nádraží – Nažidla, na který již aktuálně běží výběrové řízení na zhotovitele,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl.

Odpočívku u Chotýčan postavil Strabag, cena je dle smlouvy 432 milionů korun. Při přípravě se mimo jiné dbalo na to, aby okolí neobtěžoval světelný smog. Stavba si také vyžádala demolici starého nadjezdu přes dálnici a výstavbu nového opodál. Kvůli tomu byla dálnice několikrát zcela uzavřena.

„Podle některých odhadů chybí v Česku až 2000 odstavných míst. To vnímám jako velký dluh nejen vůči dopravcům, ale řidičům obecně. Výstavbu odpočívek proto nyní považujeme za jednu z našich priorit,“ doplnil ministr dopravy Martin Kupka.

D3, odpočívka Chotýčany. Pramen: ŘSDD3, odpočívka Chotýčany. Pramen: ŘSDD3, odpočívka Chotýčany. Pramen: ŘSDD3, odpočívka Chotýčany. Pramen: ŘSD

Odpočívka Chotýčany, celková kapacita parkovacích míst na obou stranách D3:

-stání pro osobní vozidla: 90 (včetně stání pro vozidla osob se sníženou schopností pohybu) + dalších 44 míst u čerpacích stanic

stání pro autobusy: 8

stání pro karavany: 10

stání pro nákladní vozidla: 90

Tagy D3 odpočívka Chotýčany ŘSD
53 komentářů