Jihočeský kraj otevřel 5,5 kilometru Vltavské cyklostezky za téměř 93 milionů

Nová cyklostezka Loučovice - Vyšší Brod vede i téměř stoletým vodním náhonem. Pramen: Jihočeský krajNová cyklostezka Loučovice - Vyšší Brod vede i téměř stoletým vodním náhonem. Pramen: Jihočeský kraj

V úseku dlouhém asi 250 metrů pojedou cyklisté přímo vnitřkem přívodního železobetonového kanálu.

Jihočeský kraj završil další projekt v rámci snahy propojit Novou Pec nad lipenskou nádrží s Týnem nad Vltavou u soutoku Vltavy a Lužnice 188 kilometrů dlouhou cyklostezkou. V pátek slavnostně otevřel 5,5 kilometru dlouhý nový úsek mezi Lipnem a Vyšším Brodem.

Stavba byla rozdělena do tří částí. Nově zprovozněná stezka začíná před kaplí svatého Prokopa v Loučovicích. Na počátku trasy vede podél levého břehu Vltavy a prochází mezi řekou a zastavěnou částí Loučovic až k mostu. Odtud pokračuje po pravém břehu Vltavy směrem k Čertově stěně. Dále trasa míří k vodní vyrovnávací nádrži Lipno II se zakončením ve Vyšším Brodě u vjezdu do kempu Pod Hrází.

V úseku dlouhém asi 250 metrů pojedou cyklisté přímo vnitřkem přívodního železobetonového kanálu, který byl vybudován v roce 1929 pro elektrárnu Spiro. Jeho trasu nová cyklostezka kopíruje na úseku dlouhém asi 1,4 kilometru. Podél této trasy si navíc mohou povšimnout i původního, kamenem vyzděného kanálu z roku 1903.

Nová cyklostezka Loučovice - Vyšší Brod. Pramen: Jihočeský krajNová cyklostezka Loučovice - Vyšší Brod vede i téměř stoletým vodním náhonem. Pramen: Jihočeský krajNová cyklostezka Loučovice - Vyšší Brod. Pramen: Jihočeský krajNová cyklostezka Loučovice - Vyšší Brod. Pramen: Jihočeský krajNová cyklostezka Loučovice - Vyšší Brod. Pramen: Jihočeský krajVltavská cyklostezka. Pramen: Jihočeský kraj

„Tento projekt má obrovský význam pro celý region. Musíme si uvědomit, že teď stojíme v oblastech Loučovic, Vyššího Brodu, Lipenska, kde se po revoluci změnila celá ekonomická struktura. Zdejší lidé dřív pracovali buď v průmyslových podnicích nebo v lesích. V současnosti je základním příjmem celého tohoto regionu turismus. Pro Jihočeský kraj je proto zásadní pomoci zdejším lidem využít krásnou přírodu a pomocí cyklostezky posouvat zájem turistů z Lipna do dalších lokalit, jako jsou Loučovice či Vyšší Brod, aby i tato městečka mohla zlepšit svoji ekonomiku prostřednictvím cestovního ruchu, na kterém tento region bezesporu dneska stojí,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Nově otevřená část Vltavské cyklostezky v úseku Loučovice – Vyšší Brod navazuje na 1,2 kilometru dlouhý úsek mezi železničními zastávkami Lipno nad Vltavou a Loučovice, který byl dokončen loni. Tři nově otevřené úseky vyšly bezmála na 93 milionů korun včetně DPH.

Z celkové délky cyklostezky je zhruba 86 kilometrů už dokončeno. Celá cyklostezka by měla být dle původních plánů hotová do konce roku 2025. Podrobnosti k projektu jsou v letáku kraje.

Cyklostezka Loučovice – Vyšší Brod
Náklady na akci včetně DPH:
Celkové náklady s ohledem na náročnější úsek v trase přívodního kanálu: 92,5 mil. Kč
JčK: 31,27 mil. Kč
IROP: 42,5 mil. Kč
SFDI: 18,73 mil. Kč

Zhotovitelé jednotlivých úseků:
SKANSKA a.s.:
Loučovice – cyklostezka podél Vltavy
Cyklostezka Vyšší Brod

EUROVIA CS, a.s.:
Loučovice – cyklostezka podél náhonu

Tagy Jihočeský kraj vltavská cyklostezka
37 komentářů