Jihočeský kraj letos navýší dotaci letišti o šest milionů na více než 77 milionů

Jihočeské letiště České Budějovice. Pramen: Letiště ČBJihočeské letiště České Budějovice. Pramen: Letiště ČB

Letišti na jižním okraji Budějovic se snad letos podaří dosáhnout hlavního cíle, tedy zavedení takzvaného velkého provozu.

Jihočeský kraj jako jediný akcionář Jihočeského letiště České Budějovice bude muset i letos nést těžké finanční břímě spojené s provozem letiště. Podle smlouvy zveřejněné v registru zaplatí kraj letos letišti 77,4 milionu korun, z toho je 6,5 milionu na investice, zbytek na provoz. Loni činil tento výdaj kraje dle smlouvy 71 milionů.

Letišti v Plané na jižním okraji Budějovic se přitom snad letos po letech podaří dosáhnout hlavního cíle, tedy zavedení takzvaného velkého provozu. Společnost Smartwings odsud bude na objednávku Čedoku vozit rekreanty na Rhodos a na Tureckou riviéru.

Jihočeský kraj se stal jediným akcionářem letiště v roce 2020, kdy koupil za 6,5 milionu korun poloviční podíl od města České Budějovice. Město nechtělo nadále platit rostoucí provozní dotace do letiště. Kraj tak v roce 2021 poprvé musel nahradit výpadek peněz od města a letišti poslal přes 76 milionů, loni pět milionů ubral.

Letiště České Budějovice prošlo v uplynulých deseti letech velkou modernizací, která se završila v letech 2017 až 2019 výstavbou nového terminálu. Tím dotační potřeba výrazně narostla. Ještě v roce 2018 zaplatily město a kraj rovným dílem celkem 42 milionů, v roce 2019 to bylo 50 milionů.

Vedení dříve uvádělo, že k uživení letiště potřebuje alespoň 80 tisíc cestujících ročně. Letiště České Budějovice (ICAO kód: LKCS) je veřejné vnitrostátní letiště a neveřejné mezinárodní letiště. Využívat jej mohou letadla kategorie 4C (rozpětí křídel do 36 metrů), slouží ale zatím hlavně sportovnímu a soukromému létání. Sídlí zde také letecká záchranka.

Kraj pro letiště dlouhodobě shání strategického partnera, který by rozvíjel celý 300hektarový areál někdejší vojenské základny. O spolupráci jedná se společností Accolade, která řídí i letiště v Brně.

Tagy Jihočeské letiště České Budějovice Jihočeský kraj
16 komentářů