JHMD: Případ se vrací k Vrchnímu soudu, správce hlásí nepoužitelné účetnictví

JHMD, přípojný vůz Balm/ú. Poslední dny provozu před pauzou na neurčito. Autor: Dalibor PalkoJHMD, přípojný vůz Balm/ú. Poslední dny provozu před pauzou na neurčito. Autor: Dalibor Palko

Firma chystá obnovení činnosti historické tiskárny kartonových jízdenek, o které je prý velký zájem.

Tahanice o další osud Jindřichohradeckých místních drah (JHMD) nekončí. Vedení firmy, která je od loňského října v úpadku, se odvolalo proti zářijovému prohlášení konkursu. O věci tak bude znovu rozhodovat Vrchní soud v Praze.

Do konkursu se firma poprvé dostala koncem května. Krajský soud v Českých Budějovicích tak zareagoval na výsledek schůze věřitelů, kteří odmítli reorganizaci navrhovanou vedením firmy v čele s Borisem Čajánkem.

Vrchní soud v Praze ale rozhodnutí o konkursu začátkem září na základě odvolání zrušil a vrátil věc k novému projednání do Českých Budějovic. Českobudějovický krajský soud následně prohlásil konkurs znovu, reorganizaci odmítl.

Nyní znovu přišlo odvolání. To mimo jiné zamezuje insolvenčnímu správci Davidu Jánošíkovi začít se zpeněžováním konkursní podstaty. Spor Čajánkova vedení, které dlouhodobě prosazuje reorganizaci místo konkursu, s budějovickým krajským soudem se točí hlavně kolem údajného nepoctivého záměru.

Zatímco soud „má za prokázané, že návrhem dlužnice na povolení reorganizace je sledován nepoctivý záměr“, vedení firmy to vyvrací. Podle něj „nepoctivost záměru nebyla prokázána“. Podrobnou argumentaci předkládá v odvolání. Soud proti tomu mimo jiné poukazuje na to, že vedení nechalo beze snahy vypršet všechny potřebné doklady k provozování dráhy i vlaků.

Paralyzovanou firmu aktuálně řídí insolvenční správce David Jánošík, který o stavu věcí pravidelně informuje soud. V posledním reportu hlásí, že se mu podařilo zajistit u externího subjektu účetnictví, to je ovšem „v podstatě v nepoužitelném stavu“. Správce tak zahájil práce na jeho kompletní rekonstrukci.

Informuje rovněž, že bez pravomocného rozhodnutí o konkursu nelze zahájit zpeněžování majetkové podstaty. Firma podle něj po letní sezóně ukončila provoz kiosku na jindřichohradeckém nádraží, který utržil 238 tisíc korun. Naopak chystá obnovení činnosti historické tiskárny kartonových jízdenek, o které je prý velký zájem. Tisk bude obnoven po opětovném připojení budovy v Kamenici nad Lipou k elektrické síti. Tiskárna má vynést nižší desítky tisíc korun měsíčně.

V září měla firma 13 zaměstnanců na hlavní poměr a čtyři na dohodu. Na účtu měla 2,547 milionu korun. „Očekávám, že provozní ztráta vzroste v následujících měsících na 250 až 300 tisíc měsíčně, zejména z důvodu ukončení sezónních výdělečných aktivit a s ohledem na vyšší režijní náklady,“ doplnil správce, který hodlá „nadále udržovat majetkovou podstatu v co nejlepším stavu a pokud možno s co nejnižšími náklady“.

JHMD v září zaznamenaly i dílčí úspěch na cestě k obnovení provozu, který stojí už rok. Dceřiná společnost Správa úzkokolejných drah získala úřední povolení k provozování obou regionálních drah (z Jindřichova Hradce do Obrataně a z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice). Vydání úředního povolení znamená, že se po tratích mohou pohybovat pouze speciální stroje určené k údržbě. K obnovení osobní dopravy je třeba získat ještě osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy.

Tagy insolvence JHMD JHMD konkurs JHMD
31 komentářů