Jediná Regionova, která nepatří Českým drahám, prochází omlazením pro provoz na Šumavě

Jednotka 814.501 v barvách GW Train Regio. Foto: ČMŽO - elektronikaJednotka 814.501 v barvách GW Train Regio. Foto: ČMŽO - elektronika

Jednotku čeká kompletní proměna interiéru a exteriéru.

Po pěti letech služby na šumavských lokálkách zamířila jediná jednotka Regionova mimo majetek Českých drah na omlazovací kúru. Jde o jednotku 814.501, která jezdí u GW Train Regio a dříve byla v provozu na Železnici Desná.

Jedná se o jednu z prvních vyrobených Regionov, předána Svazku obcí údolí Desné byla v prosinci 2007. V roce 2018 ji svazek prodal společnosti GW Train Regio, protože už nebyla potřeba: došlo elektrizaci dráhy Šumperk – Kouty nad Desnou a provoz obstaraly jednotky RegioPanter.

„Jednotka projde kompletní modernizací a obměnou interiéru i exteriéru,“ řekl předseda představenstva Peter Bosáček. Dostane také nový lak, dosud jezdila s polepy. Cestující čekají nové sedačky či podlahy. Modernizace probíhá v ČMŽO – elektronika. Jednotka bude dál jezdit podle smlouvy na tratích v provozu v objednávce Jihočeského kraje.

Regionovy se na české železnici objevily poprvé v roce 2005, postupně jich Pars nova dodala Českým drahám 210 kusů. Staly se na dlouhou dobu jedním ze symbolů provozu na regionálních tratích.

 

Jednotka 814.501 v barvách GW Train Regio. Foto: ČMŽO - elektronikaJednotka 814.501 v barvách GW Train Regio. Foto: ČMŽO - elektronikaJednotka 814.501 v barvách GW Train Regio. Foto: ČMŽO - elektronika
Tagy 814 814.501 ČMŽO - elektronika GW Train Regio GWTR Regionova
87 komentářů