Diskriminace. Konec trolejbusů v Mojžíři zasáhl i ty „slušné”, vadí místním. Jiní opatření chválí

Trolejbus 27Tr v Ústí nad Labem. Pramen: FB Dopravního podniku ÚnLTrolejbus 27Tr v Ústí nad Labem. Pramen: FB Dopravního podniku ÚnL

"To se nedalo," pochvalují si někteří Ústečané povinný nástup předními dveřmi. Jiným vadí nutný přestup a drahé jízdné.

Dva asistenti přepravy se strážníkem od rána dohlížejí na dodržování opatření na autobusové lince 57 obsluhující problémovou ústeckou čtvrť Mojžíř. Nástup je cestujícím umožněn pouze předními dveřmi, hned při nástupu se tak musí prokázat platným jízdním dokladem. Autobus navíc nově jezdí pouze v úseku OD Květ – Mojžíř – OD Květ.

Bydlíte ve špatné čtvrti, rušíme vám trolejbusy a nastoupíte jen předními dveřmi, rozhodlo Ústí

Opatření cílí na lidi, kteří jezdí bez jízdenek, a také na ty, kteří dělají ve vozidlech nepořádek. Někteří řidiči kvůli slovním útokům ze strany cestujících podle ředitelky dopravního podniku Simony Mohacsi odmítali linku obsluhovat. ČTK dnes na místě zjistila, že někteří místní opatření vítají. Další si stěžují na přestup a také na příliš drahé jízdné.

Na sídlišti Mojžíř žije přibližně 2 700 obyvatel. Mezi starousedlíky jsou to lidé zatíženi exekucemi a bez zaměstnání či vzdělání. Sídliště je proto považováno za tzv. sociálně vyloučenou lokalitu. Už dřív radnice zavedla častější vývoz popelnic, u nichž se kupí kromě běžného odpadu také třeba nábytek.

Zničené jsou chodníky i samotné vchody do domů, kde mnohdy chybí schránky nebo jsou rozbité dveře a zvonky. Mezi panelovými domy místní posedávají, pouští do pozdních nočních hodin hlasitou hudbu, grilují a podobně. Výjimkou nejsou ani výjezdy hasičů kvůli požárům v bytech, z nichž většina je ve vlastnictví bytových družstev a soukromých majitelů.

Řidič autobusu ani asistenti přepravy do odpoledne nezaznamenali žádný problém či konflikt. Z přepravy nikoho vyloučit nemuseli. Autobusy jsou vybaveny kamerovým systémem, asistenti mají i mikrofon, aby měli případnou slovní při nahranou. Zatím podnik zaměstnává osm asistentů, do budoucna počítá s dalšími nábory, aby mohli jezdit i na dalších linkách.

„To je přece nenormální“

Opatření, která ode dneška na lince platí, označil místní obyvatel Vojtěch za diskriminaci. Řekl, že na sídlišti bydlí i tací, kteří se chovají slušně. Nelíbí se mu, že musí kvůli cestě do centra města přestoupit. „To je přece nenormální. Jedu z města a musím čekat. Jedu sem a musím čekat,“ uvedl. Jako řešení podle něj stačí nástup předem, nikoli i zkrácení linky.

Student Petr, jenž bydlí v rodinném domě za sídlištěm, také se zkrácením linky nesouhlasí. „Zkomplikuje mi to cestu do školy, kdy budu muset dvakrát přestupovat,“ řekl. Vítá ale, že v autobusech jezdí asistenti a strážník, protože se díky tomu cítí bezpečněji. „Je fakt, že někdy to tam vypadalo jako v zoologické zahradě. Párkrát se stalo, že po mně házeli odpadky,“ dodal.

Další místní s nově zavedenými pravidly souhlasí. Podle nich za nepořádkem ve vozidlech stály nevychované děti. I dnes odpoledne se několik asi desetiletých dívek snažilo do autobusu dostat bez platných jízdních dokladů. Zastavil je strážník. Dívky poté nenastoupily a tvrdily, že nikam jet nechtěly.

Místní obyvatelka ve středním věku Marta přiznala, že do autobusu několikrát bez jízdenky nastoupila. „Na jednu stánku to dělají dobře, protože ty děti, co tam jezdily, se chovaly špatně a dělaly tam bordel. To se nedalo,“ uvedla žena.

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem trolejbus
70 komentářů