Bydlíte ve špatné čtvrti, rušíme vám trolejbusy a nastoupíte jen předními dveřmi, rozhodlo Ústí

Trolejbus Škoda 27Tr, Ústí nad Labem. Pramen: Škoda GroupTrolejbus Škoda 27Tr, Ústí nad Labem. Pramen: Škoda Group

Do vyloučených lokalit město nově přestane posílat trolejbusy. „Chráníme slušné cestující,“ tvrdí.

Ústí nad Labem se rozhodlo přistoupit k netradičnímu kroku, jak čelit problémům s dopravou v tamních vyloučených lokalitách. Na sídliště Mojžíř nově přestane jezdit trolejbusová linka, kterou nahradí autobus s celodenním nástupem předními dveřmi.

Obyvatele severočeské metropole a místní části Neštěmice tak město rozdělí na dvě kategorie. O systému nastupování do MHD bude nově rozhodovat bydliště.

Sídliště Mojžíř označuje magistrát s Dopravním podnikem města Ústí nad Labem (DPMÚL) za problémové. „Jde o další krok ve snaze ochránit slušné obyvatele a cestující, řidiče MHD, vozidla dopravního podniku, a zároveň zklidnit situaci v této problémové lokalitě,“ uvádí tisková mluvčí podniku Jana Dvořáková.

Na trolejbusovou linku číslo 57, která je dle města dlouhodobě nejvíce zatížena neplatícími cestujícími, údajně řidiči odmítají jezdit. „Prakticky pokaždé musejí vozy projít generálním úklidem. Řidiči čelí agresi cestujících, jednu z našich řidiček cestující z Mojžíře nedávno poplivali,“ popisuje primátor Petr Nedvědický.

Město tak od pondělí 31. července trolejbusovou linku 57 zkrátí a nově bude oblast Mojžíře obsluhována autobusy pouze v úseku mezi zastávkami OD Květ – Mojžíř a zpět. 

„Věřím, že slušní cestující ocení, že budou cestovat v čistém voze a v bezpečí, byť to pro ně bude znamenat jeden přestup navíc,“ domnívá se starostka městského obvodu Ústí nad Labem – Neštěmice Yveta Tomková.

Obyvatel ostatních částí městského obvodu se podle ní změna téměř nedotkne. Dopravní obslužnost z a do Neštěmic bude nadále zajištěna standardně linkou číslo 51, která bude nově doplněna ještě linkou číslo 58 v celodenním provozu ze Skalky na Klíši a zpět.

„Eliminace cestujících bez jízdenky“

Z důvodu maximální eliminace cestujících bez platného jízdního dokladu bude na lince platit celodenní nástup předními dveřmi,“ doplňuje za DPMÚL výkonná ředitelka Simona Mohacsi.

Na bezpečnost a pořádek ve vozidlech budou podle jejích slov dohlížet asistenti přepravy a strážník městské policie, autobusy nově vybaví kamerami.

Podle dopravního podniku neštěmická radnice o zavedení nonstop nástupu předními dveřmi žádala dlouhodobě. U trolejbusů je to však dle města téměř nemožné, aniž by byl narušen celkový systém dopravy ve městě a návaznost dopravního spojení.

„Bohužel jiná cesta už pro Mojžíř není,“ domnívá se starostka Yveta Tomková.

Redakce Zdopravy.cz požádala o vyjádření místní organizace, které se snaží situaci ve vyloučených lokalitách řešit, aniž by docházelo k segregaci obyvatelstva podle bydliště. Jejich reakci do textu doplníme.

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem nástup předními dveřmi trolejbusy
221 komentářů