Dva pracovní dny navíc přinesly v říjnu růst výběru mýtného o 6 procent

Kamion na I/3 v Miličíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKamion na I/3 v Miličíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Za předpokladu pokračující stagnace v posledních dvou měsících roku se bude letošní výběr mýtného pohybovat kolem 15 miliard.

Říjen přinesl v kontextu dosavadní stagnace letos dosud největší nárůst výběru mýtného na českých dálnicích a silnicích I. třídy. Dopravci odvedli státu 1,374 miliardy korun, což je o 6,3 procenta meziročně více. Oznámila to společnost CzechToll, která mýtný systém pro stát provozuje.

Za nebývalým nárůstem je podle firmy kalendář. Letošní říjen měl 22 pracovních dní, o dva více než říjen 2022. „Dopravci tyto dva dny využili k přepravě zboží a osob po zpoplatněných komunikacích v Česku – a výsledkem je meziroční nárůst úhrady mýtného. Po očištění na stejný počet pracovních dnů by výběr mýtného v meziročním srovnání stagnoval,“ uvedla firma CzechToll.

Analogicky s výběrem mýtného rostl počet mýtných transakcí. Mýtný systém jich v říjnu zpracoval takřka 105 milionů (o 5,5 procenta více než v říjnu 2022).

Od začátku roku uhradili domácí a zahraniční dopravci za jízdu po zpoplatněných komunikacích 12,5 miliardy korun. Ke konci října to znamená mírný nárůst o 0,45 procenta oproti stejnému období roku 2022. Úhrada mýtného za jízdu po zpoplatněných úsecích silnic I. třídy se na celkovém výběru podílí 11,3 procenty, drtivou většinu tak uhradili dopravci za jízdu po dálnicích.

„Výběr mýtného v letošním roce není ovlivněn zásadními změnami v oblasti mýtných sazeb ani rozsahu zpoplatnění. Do jednotlivých měsíců se tak promítá primárně vývoj makroekonomické situace či počet kalendářních dnů, protože ten má na jízdu nákladních vozidel zásadní vliv. Za předpokladu pokračující stagnace v posledních dvou měsících roku se bude letošní výběr mýtného pohybovat těsně kolem hranice 15 miliard korun,“ doplnil Petr Chvátal, generální ředitel společnosti CzechToll.

Mýtné je příjmem Státního fondu dopravní infrastruktury. Loni dopravci zaplatili na mýtném rekordních 14,85 miliardy korun, meziročně o 4,6 procenta více. Podle vládního „konsolidačního“ balíčku by se mýtné sazby měly zvýšit od března příštího roku o 10 až 15 procent.

Tagy czechtoll mýtné
9 komentářů