Dopravci zaplatili v lednu na mýtném o šest procent více než před rokem

Kamion na I/3 v Miličíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKamion na I/3 v Miličíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Pokud jde o výnosy, jejich výrazný nárůst má nastat s příchodem března.

Dopravci v lednu zaplatili na dálnicích a vybraných úsecích silnic I. třídy mýtné v celkové hodnotě 1,232 miliardy korun. Oproti lednu 2023 je to o 6,1 procenta více. Mýtný systém zaznamenal necelých 90 milionů transakcí, meziročně o 4,3 procenta více. Oznámila to společnost CzechToll, která pro stát mýtný systém provozuje.

Více než 55 procent mýtného v lednu uhradili dopravci ze zahraničí, což znamená další ústup českých dopravců. Za celý loňský rok byl podíl zahraničních dopravců 53 procent. Téměř 90 procent příjmů z mýtného vynášejí dálnice.

CzechToll také zveřejnil loňské náklady za provoz systému. Celkově dopravci na mýtném zaplatili 14,9 miliardy korun, což je zhruba stejně jako předloni. Nejde ale o čistý výnos pro stát, náklady na provoz byly 1,05 miliardy korun (tedy cca 7 procent).

„Náklady na mýtný systém pokrývají nejen běžný provoz a úpravy související s rozvojem silniční a dálniční sítě. Vloni jsme vyměnili také 10 vozidel mobilní kontroly, která používá při kontrole povinností dopravců Celní správa. Vysloužilá vozidla měla na tachometru více než 300 tisíc ujetých kilometrů. V souvislosti s rozšířením zpoplatnění v roce 2022 bylo také vybudováno šest nových kontrolních bran. Významnou aktualizací systému bylo napojení na poskytovatele evropské mýtné služby EETS,“ uvedl generální ředitel CzechTollu Petr Chvátal.

Pokud jde o výnosy, jejich výrazný nárůst má nastat s příchodem března. Stát v souladu s evropskou směrnicí zvyšuje mýtné sazby o poplatky za emise CO2. V průměru jde o zvýšení zhruba o 15 procent.

Tagy czechtoll kamiony mýtné
1 komentář