Výběr mýtného v únoru vzrostl o 10 procent, přispěl k tomu přestupný rok

Kamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSDKamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSD

Loňský mýtný rekord by měl být letos výrazně překonán, a to kvůli zvýšení mýtných sazeb od března.

V únoru uhradili dopravci za užití zpoplatněných silnic a dálnic na mýtném 1,29 miliardy korun. Meziročně je to o 10 procent více.

Jak uvedla společnost CzechToll, která mýtný systém provozuje, k nárůstu přispěl vedle oživení nákladní dopravy také jeden den navíc, který přinesl přestupný rok. O necelých devět procent (na téměř 94 milionů) vzrostl v únoru také počet mýtných transakcí, které systém zpracoval.

Výrazný nárůst výběrů se dá přitom očekávat v březnu, kdy stát zvýšil mýtné sazby. Zavedení poplatku za emise CO2 má vynést státní kase z mýta o 10 až 15 procent více peněz než dosud.

„V průběhu února jsme dokončili první fázi rozsáhlého projektu, který od 1. března 2024 zavedl zpoplatnění vozidel také podle produkce emisí CO2. Změna je zavedena v souvislosti s implementací evropské směrnice,“ uvedl Petr Chvátal, generální ředitel společnosti CzechToll.

Dopravci loni zaplatili za použití dálnic a vybraných silnic I. třídy 14,914 miliardy korun, což je meziročně o 0,4 procenta více (61 milionů). Jde o nový rekord, který by měl být letos kvůli zdražení výrazně překonán.

Tagy czechtoll mýtné
7 komentářů