DPP bude opravovat trať v Ječné a na I. P. Pavlova, zastaví magistrálu

Neprůjezdná (pro tramvaje) Ječná ulice v roce 2020. Pramen: ROPIDNeprůjezdná (pro tramvaje) Ječná ulice v roce 2020. Pramen: ROPID

Se zásadní rekonstrukcí tratě v Ječné chce DPP počkat až na dostavbu alternativní spojky přes Václavské náměstí.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) chystá na příští dny opravu tramvajové trati v Ječné ulici a na náměstí I. P. Pavlova. Práce proběhnou od 11. do 20. srpna a zahrnou i přejezdy přes magistrálu, což si vyžádá víkendové uzavírky této důležité městské tepny.

Provoz tramvají mezi Karlovým náměstím a I. P. Pavlova bude obousměrně přerušen od pátečního rána do nedělního půlnoci 20. srpna. Oprava tratě se dotkne tramvajových linek 6, 10, 16, 22, 23, 24, 91, 96, 97 a 99, které budou jezdit po změněných trasách.

Po oba víkendy bude navíc omezen průjezd po magistrále pro veškerou automobilovou dopravu. O nastávajícím víkendu bude uzavřena Sokolská ulice (směr z centra), další víkend pak Legerova ulice (směr do centra).

Tramvajová trať v Ječné ulici a na náměstí I. P. Pavlova byla podle DPP naposledy ve větší míře rekonstruována v roce 1984. V roce 2004 DPP provedl výměnu panelů.

„Jde o jednu z nejdůležitějších spojnic východní a západní části pražské tramvajové sítě, tudíž jednu z nejfrekventovanějších tratí, čemuž odpovídá i její opotřebení. V místech přejezdů přes magistrálu v Legerově a Sokolské ulici se k zatížení od tramvají přidává i zátěž od automobilové dopravy. Na některých místech se bohužel objevují závady jako koroze žlabů velkoplošných panelů a degradace podkladní asfaltové vrstvy, která je pod stávajícími panely,“ uvedl Miroslav Penc, vedoucí jednotky Dopravní cesta Tramvaje DPP, která má na starosti správu a údržbu tramvajové sítě v Praze.

V rámci opravy bude podle něj nutné na některých místech trať rozebrat, panely vyndat, vyměnit podkladní asfaltovou vrstvu a vše opět poskládat zpět. „Trať se po téměř čtyřiceti letech provozu blíží do stavu, kdy ji budeme muset v dohledné budoucnosti celou zrekonstruovat. Tuto akci nicméně plánujeme až v návaznosti na obnovu tramvajového propojení v horní části Václavského náměstí, které přinese tolik potřebné alternativní východo-západní propojení tramvajové sítě. Do té doby se budeme snažit stávají trať v Ječné udržet nejnutnějšími opravami v provozuschopném stavu,“ dodal Penc.

Připomněl, že v centru Prahy nyní existují pouze dvě východo-západní spojnice tramvajové sítě – přes Vodičkovu, Jindřišskou ulici a Senovážné náměstí, která je vůbec nejvytíženější tratí, a právě Ječnou ulicí. Stavba další propojky z Vinohradské na Václavské náměstí by měla začít ještě letos.

Změny tras tramvajových linek

Linka č. 6 bude rozdělena na dvě části:
ve směru od Palmovky bude zkrácena do zastávky Karlovo náměstí, dále bude pokračovat jako linka č. 16 směr Kotlářka
ve směru od Kubánského náměstí bude zkrácena do zastávky I. P. Pavlova, dále bude pokračovat jako linka č. 10 směr Sídliště Ďáblice.

Linka č. 10 bude rozdělena na dvě části: ve směru od Sídliště Řepy bude zkrácena do zastávky Karlovo náměstí, dále bude pokračovat jako linka č. 22 směr Bílá Hora; ve směru od Sídliště Ďáblice bude zkrácena do zastávky I. P. Pavlova, dále bude pokračovat jako linka č. 6 směr Kubánské náměstí.

Linka č. 16 bude rozdělena na dvě části: ve směru od Kotlářky bude zkrácena do zastávky Karlovo náměstí, dále bude pokračovat jako linka č. 6 směr Palmovka; ve směru od Ústředních dílen DP bude ze zastávky I. P. Pavlova odkloněna přes zastávky Bruselská a Nuselské schody do obratiště Náměstí Bratří Synků.

Linka č. 22 bude v provozu ve dvou variantách trasy: spoje jedoucí ze zastávky Bílá Hora budou zkráceny do zastávky Karlovo náměstí, dále budou pokračovat jako linka č. 10 směr Sídliště Řepy; spoje vedené ze zastávky Vypich na Nádraží Hostivař budou v úseku Karlovo náměstí – Koh-i-noor odkloněny přes zastávky Moráň, Albertov, Otakarova a Bohemians.

Linka č. 23 bude ve směru od Královky ze zastávky Karlovo náměstí odkloněna přes zastávky Moráň, Albertov a Palackého náměstí do zastávky Karlovo náměstí a dále bude pokračovat zpět směr Královka.

Linka č. 24 bude ve směru od Vozovny Kobylisy zkrácena do zastávky Florenc.

Linky č. 91, 97 a 99 budou v úseku Karlovo náměstí – I. P. Pavlova odkloněny přes zastávky Moráň, Albertov, Náměstí Bratří Synků a Bruselská.

Linka č. 96 bude v úseku Karlovo náměstí – Otakarova odkloněna přes zastávky Moráň a Albertov.

V denním provozu bude zavedena tramvajová linka č. 32 v trase Zvonařka – Bruselská – I. P. Pavlova – Náměstí Míru – Jana Masaryka – Vršovické náměstí – Čechovo náměstí – Koh-i-noor – Slavia-Nádraží Eden – Kubánské náměstí – Průběžná – Na Hroudě – Nádraží Zahradní Město – Zahradní Město.

Náhradní autobusová doprava X10 a X91
V denním provozu bude zavedena náhradní autobusová doprava X10 v trase I. P. Pavlova – Karlovo náměstí.

DOPRAVNÍ OPATŘENÍ PRO AUTOMOBILOVOU DOPRAVU 11. – 13. SRPNA 2023

Od pátku 11. srpna od cca 20:00 hod. do neděle 13. srpna 2023 do cca 20:00 hod. bude pro veškerou automobilovou dopravu uzavřena Sokolská ulice v úseku od křižovatky se Žitnou po křižovatku s Ječnou ulicí. Současně bude Štěpánská ulice zjednosměrněna od Žitné směrem do Ječně ulice. V opačném směru bude do Štěpánské ulice zákaz vjezdu.

Objízdná trasa pro automobily směřující Mezibranskou ulicí od Muzea z centra bude vedena Žitnou, Štěpánskou a Ječnou ulicí zpět na Sokolskou. Pro automobily směřující z Karlova náměstí do Štěpánské ulice bude objízdná trasa vedena Ječnou ulicí, přes náměstí I. P. Pavlova, dále Legerovou a Žitnou zpět do Štěpánské ulice.

DOPRAVNÍ OPATŘENÍ PRO AUTOMOBILOVOU DOPRAVU 19.–20. SRPNA 2023
Od soboty 19. srpna od cca 6:00 hod. do neděle 20. srpna 2023 do zhruba 18:00 hod. bude pro veškerou automobilovou dopravu uzavřena Legerova ulice v úseku od křižovatky s Rumunskou po křižovatku s Jugoslávskou ulicí.

Objízdná trasa pro automobily směřující od ulice 5. května do centra bude vedena Rumunskou ulicí na náměstí Míru a dále Anglickou ulicí zpět na Legerovu. Pro automobily směrující ze západu Ječnou ulicí pokračující po magistrále směr Hlavní nádraží bude objízdná trasa vedena z Ječné do Sokolské ulice, dále Rumunskou ulicí, přes náměstí Míru a Anglickou ulici na Legerovu.

Tagy dpp Ječná ulice
43 komentářů