DPMB ukončil svoji jedinou komerční linku, nevydělávala

Autobus Iveco Crossway v barvách DPMB. Foto: DPMBAutobus Iveco Crossway v barvách DPMB. Foto: DPMB

Linka na Českomoravskou vrchovinu vydržela 16 měsíců.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) zakončil po roce a čtyřech měsících svůj experiment s působením v komerční autobusové pravidelné dopravě. S konce roku ukončil provoz linky 721335 na trase Brno – Kuřim – Tišnov – Nedvědice – Bystřice nad Pernštejnem – Lísek.

Konec oznámil dopravce na svých stránkách. „Bohužel byla linka dlouhodobě ztrátová, nevyužívalo ji tolik cestujících, kolik bychom pro zachování jejího provozu potřebovali,“ řekla mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Šlo o pilotní projekt, jehož cílem bylo propojit Brno s Českomoravskou vrchovinou. Spojení mělo doplnit stávající spoje na linkách provozovaných v obou krajích v závazku veřejné služby. Provoz linky začal 1. září 2022.

„Zastavení provozu je nevyhnutelnou reakcí na aktuální ceny vstupů, míru inflace, ale i vyšší sazbu DPH ve veřejné dopravě. Vlivem rostoucích provozních nákladů by v příštím roce nebylo možné udržet stávající komfort a četnost spojů linky a to ani přesto, že počty přepravených cestujících každým měsícem pozvolna stoupaly,“ uvedl DPMB na svých stránkách v závěru roku.

Tagy Dopravní podnik města Brna DPMB
44 komentářů