DPMB nabídne řidičům autobusů náborový příspěvek 150 tisíc korun

Nové uniformy pro zaměstnance Dopravního podniku města Brna. Foto: DPMBNové uniformy pro zaměstnance Dopravního podniku města Brna. Foto: DPMB

DPMB chybí aktuálně čtyřicet řidičů autobusů, ubývají mu „přespolní“.

Dopravní podnik města Brna (DPMB) se rozhodl výrazně navýšit náborový příspěvek pro nové řidiče a řidičky. Nově mohou za podpis smlouvy s dopravcem získat až 150 tisíc korun. DPMB tak reaguje na nedostatek v této profesi v celé zemi.

Podle DPMB chybí aktuálně zhruba 40 řidičů autobusu. „Hotoví řidiči s platným řidičským oprávněním skupiny D na trhu práce nejsou. Dříve toto oprávnění získávali třeba na vojně, což teď není. Navíc starší řidiči odchází do důchodu. Jen za posledních pět měsíců do starobního důchodu odešlo jedenáct řidičů, což je kapacita jednoho celého kurzu,“ popsal generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Nárok na motivační náborový příspěvek mají řidiči a řidičky, kteří vlastní platný řidičský průkaz skupiny D a platný průkaz profesní způsobilosti řidiče skupiny D. Podmínkou je zůstat ve firmě čtyři roky. „Částku jim proto budeme vyplácet průběžně. První splátku ve výši 75 tisíc korun dostanou hned po zkušební době,“ dodal Havránek. Zbytek motivačního příspěvku bude vyplacen v dalších dvou splátkách.

Kromě odchodů do důchodu trápí DPMB i odliv zaměstnanců-řidičů z okolí Brna. Podle DPMB je to i kvůli cenám pohonných hmot a hledání práce poblíž bydliště. Vedení DPMB proto navíc prověřuje možnost ekonomicky podpořit právě dojíždějící řidiče.

Tagy brno Dopravní podnik města Brna DPMB nedostatek řidičů
29 komentářů