Dopravní regulátor přešel pod ÚOHS, sedm míst bylo zrušeno

Prodloužení třetí staniční koleje pak umožní odbavení nákladních vlaků o délce 740 metrů. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czProdloužení třetí staniční koleje pak umožní odbavení nákladních vlaků o délce 740 metrů. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Úředníci zatím zůstávají ve stávajících kancelářích.

Agendu Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI) od 1. ledna převzal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Zrušení úřadu schválil Parlament ČR. Přesun jeho činnosti pod větší úřad přinesl úsporu sedmi pracovních míst.

Zaměstnanci ÚPDI přešli do nově vytvořeného Odboru přístupu k dopravní infrastruktuře v rámci Sekce legislativy a veřejné regulace. „Bude tak zajištěna úplná kontinuita odbornosti i rozhodovací praxe související s přístupem k dopravní infrastruktuře,“ uvedl ÚOHS v tiskové zprávě.

Podle mluvčího ÚOHS Martina Švandy přešlo z ÚPDI celkem 16 lidí. „Celkem 7 míst bylo zrušeno v rámci úsporných opatření. Bude převzato dosavadní organizační uspořádání v podobě odboru se dvěma odděleními,“ uvedl Švanda. V čele odboru zůstala jeho stávající ředitelka na ÚPDI Eva Kášová.

Zaměstnanci budou nadále působit v dosavadních pronajatých kancelářích v Myslíkově ulici. „Po určitou dobu budou tito zaměstnanci působit v dosavadních prostorách, přičemž počítáme s postupnou racionalizací a využitím prostor, které má ÚOHS k dispozici, zejména pak v rámci pražské pobočky,“ dodal Švanda.

V provozu zatím zůstávají i dosavadní internetové stránky ÚPDI, nebudou však již aktualizovány a nebudou tak obsahovat nové informace.

ÚPDI zahájil činnost na jaře 2017. Jeho vznik byl mimo jiné reakcí na otevření železničního trhu, vyžádala si ho směrnice Evropské unie. Nezávislý regulátor mimo jiné přezkoumává přidělování kapacity na kolejích jednotlivým dopravcům, systém poplatků za užití kolejí, svobodný přístup k zařízením na nádraží nebo vyváženost smluv o provozu na dráze.

Kupka narazil u soudu. Exšéf drážního regulátora uspěl se žalobou kvůli své „nevýhře“

Tagy ÚOHS ÚPDI Úřad pro ochranu hospodářské soutěže úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře
29 komentářů